Appelmoes inmaken
Appelmoes inmaken, dat is de manier die eigenlijk gebruikt werd als je een pot of blik appelmoes in de winkel koopt. Die gekochte appelmoes is vaak erg zoet en fijn, maar als je eigen appelmoes inmaakt kun je de smaak natuurlijk helemaal zelf bepalen.
De zoete smaak uit de supermarkt komt omdat de meeste mensen de appelmoes graag wat zoeter hebben. Daarom wordt veel suiker toegevoegd.
Als je zelf appelmoes maakt, dan kun je bijvoorbeeld de suiker vervangen door honing, of de appelmoes maken van niet zulke zoete appels. Bij gekocht appelmoes wordt deze vaak juist gemaakt van zoete appels, want deze zijn goedkoper dan zoetzure of zure appels.
Het is misschien ook wel een beetje tegenstrijdig om zoete appels te gebruiken, want bijna in ieder recept wordt juist gevraag om zure of zoetzure appels.
Daarom is vaak de zelf gemaakte appelmoes veel lekkerder dan de gekochte versie, en wordt bij veel gezinnen de appelmoes in de vriezer ingevroren. Appelmoes invriezen is dan ook een goede methode om de appelmoes langer houdbaar te maken, maar inmaken is dat zeker ook.
Er zit overigens nauwelijks verschil van smaak tussen beide bewaarmethoden.
Er zit echter nog een voordeel aan het inmaken van zelf gemaakte appelmoes.
De soort die je kant en klaar koopt in de supermarkt is vaak erg fijn gemalen. Het lijkt soms wel babyvoeding.
Als je zelf appelmoes maakt kun je het ook zo fijn pureren, maar je kunt de stukjes appel ook zo laten, dus zonder te pureren. Dan noemen we het appelcompote, en je hebt wat meer het idee dat de moes van appels gemaakt is.
[wp_ad_camp_1]
Appelmoes inmaken
Voor appelmoes inmaken maken we hier eerst helemaal zelf appelmoes. Je kunt dit pureren, maar je kunt natuurlijk ook appelcompote inmaken. Het enige verschil is het pureren van de appels, of niet.
Overigens raden we het af om kant en klaar gekochte appelmoes in te maken, omdat de houdbaarheid hiervan sterk kan afwijken. Het hoeft ook niet, want een pot of blik appelmoes zijn vele maanden houdbaar.
Welke appels je moet nemen hangt helemaal van je eigen keuze af. Meestal worden geen red delicious of golden delicious gebruikt omdat deze appels erg zoet zijn.
Oudere appelsoorten als James Grieve, Rode van Boskoop, of Goudreinetten, zijn nog steeds de beste soorten om appelmoes mee te maken.
Ingrediënten
1 Kilo Zoetzure appels
100 Gram Suiker, als je het wat zoeter wilt kun je dit verhogen tot 150 gram
1 Theelepel Kaneelpoeder
Vers citroensap
2 Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten
Bereiding
- De appels dun schillen en het klokhuis verwijderen.
- Vervolgens de appels in stukjes snijden, in een kom of schaal doen, en besprenkelen met citroensap. Zo voorkom je dat de stukjes appel bruin worden.
- Een dun laagje watr in een pan doen, de stukjes appel toevoegen, en het geheel aan de kook brengen.
- Laat de stukjes appel gedurende 15 minuten koken.
- Na 5 minuten de suiker en het kaneelpoeder toevoegen. Als je geen suiker wilt gebruiken kun je in plaats daarvan ook zoetstof gebruiken.
- Als de 15 minuten kooktijd voorbij zijn, is de tijd gekomen om te beslissen of je de appelmoes wilt pureren. Als je het niet wilt pureren ben je nu klaar en kun je de pan van het vuur halen. Anders kun je nu de appelmoes met een staafmixer of keukenmachine pureren.
- De appelmoes of appelcompote in weckpotten doen, waarbij je tot maximaal 2 centimeter van de rand kunt vullen.
- De weckpotten afsluiten, en gedurende 30 minuten op 90 graden wecken.
- Laat de potten daarna helemaal afkoelen.
De ingemaakte appelmoes moet je donker bewaren, dus bij voorkeur in een afgesloten keukenkast of voorraadkast.
De appelmoes blijft ongeveer een jaar houdbaar als het op de juiste manier geweckt is en bewaard wordt.
Variaties
Je kunt deze appelmoes ook prima combineren met andere soorten fruit, en je kunt op dezelfde manier ook perenmoes inmaken.
Combinaties die lekker zijn zijn bijvoorbeeld:
- Appels en bosbessen
- Appels en aardbeien
- Appels en bramen
Maar je kunt natuurlijk iedere combinatie maken die je lekker lijkt.
[wp_ad_camp_1]