Site Overlay
Aubergine invriezen

Aubergine invriezen

Aubergine invriezen, een groente die steeds vaker in Nederland in de keuken gebruikt wordt, en niet alleen in gerechten van rond de Middellandse zee.

Hoewel de aubergine van oorsprong daar natuurlijk wel veel meer gebruikt werd, denk bijvoorbeeld maar aan het Griekse Moussaka, dat ook in Nederland regelmatig op tafel te vinden is.

Een veelzijdige groente die niet alleen in stoofschotels gebruikt kan worden, maar bijvoorbeeld ook in salades, al dan niet kort gekookt of gebakken.

Belangrijk is wel dat de groente vers gekocht wordt, stevig is, en geen vieze of rotte plekken mag vertonen. Natuurlijk kun je ook één of meerdere aubergineplanten in huis of in de moestuin zetten, want het kweken van mooie aubergines is helemaal niet moeilijk.

Dan kun je de vruchten direct van de plant halen, want vers is de groente nog lekkerder.

Naast de bekende donkerpaarse variant bestaat er overigens ook nog een grillig gestreepte variant met paarse en witte strepen, die wat smaak betreft ongeveer hetzelfde smaakt.

Aubergine schoonmaken

Aubergine moet je vanzelfsprekend eerst klaarmaken om in te vriezen, en dus moet de groente gewassen en gesneden worden.

Dat wassen die je het beste voordat je de groente gaat snijden, zo kan het vruchtvlees geen water opnemen, na het wassen droog je de groente goed af met keukenpapier of een schone theedoek.

Dat de kroon en het restant van de steel met een scherp mes eraf snijden, en aan de andere kant een dun plakje van het kontje.

Daarna kan de groente gesneden worden. Hoe je wilt snijden ligt aan je eigen voorkeur, maar ook aan het gerecht dat je er na het invriezen en ontdooien mee wilt maken. Het kan in plakken, het kan in stukjes.

Verder hoeft er niet schoon gemaakt te worden aan de aubergines, dus er hoeven geen zaadjes verwijdert te worden uit het vruchtvlees. Dat is overigens ook ondoenlijk, want vaak zie je geen zaadjes zitten.

De zaadjes eet je dus mee, en dat is ook geen enkel probleem.

Het beste is wel om de aubergines pas schoon te maken en te snijden vlak voordat de groente ingevroren gaat worden. Dit heeft te maken met het vers blijven van de groente, maar ook met verkleuren.

Zodra het vruchtvlees in contact komt met lucht, kan het witte of crémige vruchtvlees bruin beginnen te verkleuren, maar dat gaat wel langzaam. Ligt het vruchtvlees lang te wachten, zal dit dus bruin beginnen te kleuren.

Aubergine invriezen

Aubergine invriezen doe je het beste per portie, dus zoveel in een zakje of diepvriesbak als je in een gerecht nodig hebt.

De reden daartoe is simpel. Is de groente uit de vriezer ontdooit, dan kun je het niet een tweede keer invriezen. Dat wat overblijft moet dus of worden opgemaakt, of worden weggegooid.

Ingrediënten

4 Aubergines

Bereiding

  1. De aubergines wassen, drogen, en schoonmaken zoals hierboven is omschreven.
  2. Ruim water in een pan doen en alvast aan de kook brengen.
  3. In blokjes of in schijven snijden.
  4. Doe de blokjes of schijven voorzichtig in het kokende water, en blancheer dit gedurende 4 minuten.
  5. De groente afgieten in een vergiet, en meteen afspoelen met koud water. Zo stopt het kookproces meteen.
  6. Zoveel mogelijk afdeppen met keukenpapier, anders zou je bij het invriezen ijskristallen kunnen krijgen.
  7. In diepvriesbakken of diepvrieszakjes verpakken, en luchtdicht afsluiten.
  8. Een etiket erop plakken waarop je de naam van de groente en de invriesdatum kunt schrijven. Zo weet je altijd wat er in zit, en tot wanneer het houdbaar is.

Uit de vriezer halen

Aubergine kun je het beste in de koelkast laten ontdooien. Dit gaat langzamer dan bij kamertemperatuur, en daardoor blijft de smaak en de textuur beter behouden.

Wil je de groente bakken, dan kun je de groente ook direct vanuit de vriezer in de hete pan doen.

Aubergine bewaren

Verse aubergine bewaren doe je het beste buiten de koelkast, natuurlijk moet de groente dan wel vers zijn. Een kelder of een vorstvrij schuurtje waar het wat vochtiger is en niet te warm zijn ideaal.

Aubergine, die ook wel eierplant genoemd wordt, kan niet goed tegen lage temperaturen. Daardoor kan de vrucht in de koelkast zacht worden.

Op deze manier bewaard kun je de groente een week bewaren.

Reeds gekookte of gebakken aubergine moet je wel in de koelkast bewaren in een afgesloten plastic bakje. Dit blijft dan 2 dagen goed.

Als je deze groente invriest, blijft het tot maar liefst 12 maanden goed in de vriezer.

Deel ons op social media