Bleekselderij invriezen
Bleekselderij invriezen, ook wel selder genoemd, is een bewaarmethode waarbij je de groente het langste kunt bewaren, en toch nog enigszins vergelijkbaar met vers kunt eten.
Natuurlijk is ook drogen een methode voor een langere bewaarperiode, maar die methode wordt niet vaak gebruikt bij selder, en is ook niet vergelijkbaar met de verse groente.
Wel kun je de groente beter niet rauw invriezen maar gedurende 2 tot 3 minuten blancheren. Daardoor kan bleekselderij langer bewaard worden.
Zou je de groente niet eerst blancheren, is de groente slechts een maand tot 6 weken in de vriezer houdbaar, en kan ook de textuur veranderen. De groente kan dan een stuk slapper worden na het ontdooien.
Belangrijk is ook dat je deze groente portiegewijs invriest. Dat wil zeggen de hoeveelheid die je nodig hebt in een zakje of bakje invriezen.
Want ook selder kun je niet een tweede keer invriezen. Heb je dus over, dan moet je het of opeten, nog maximaal een dag in de koelkast bewaren, en anders weggooien.
Meestal wordt deze groente niet als groente bij de aardappelen gegeten, maar wordt een beetje in een schotel of salade gebruikt. Vries dus portiegewijs in.
[wp_ad_camp_2]
Bleekselderij schoonmaken
Eerst snij je het soms witte gedeelte aan de onderkant van de selder. Dit is het gedeelte waar de wortel zitten of gezeten hebben.
Een dun plakje eraf snijden is voldoende. Dan snij het blad eraf, en van alle stengels een dun plakje van de bovenkant van de stengels. Vaak is deze bovenkant van de stengels al een beetje ingedroogd, omdat het blad er eerder werd afgesneden voor de verkoop.
Daarna maak je de stengels los, kunt eventueel het witte brede gedeelte eraf snijden, hoewel je dit gewoon kunt eten, en kunt de stengels in stukken van ongeveer 2 centimeter snijden.
Bij de eerste stukken controleer je of er draden mee komen bij het snijden. Soms, en dus niet altijd kan bleekselderij last hebben van lange en taaien draden, die je er met een scherp mesje zo vanaf kunt trekken.
Vandaar dat als je begint te snijden, dit het beste even kunt controleren. Dan doe je overigens bij alle stelen.
Eventueel, maar dit is eigenlijk niet echt nodig, kun je vooraf de stengels met een dunschiller schillen.
Na het snijden moet de groente vanzelfsprekend nog goed gewassen worden.
[wp_ad_camp_1]
Bleekselderij invriezen
Bleekselderij invriezen doe je dus, zoals eerder geschreven, door de groente kort te blancheren, en daarna pas in te vriezen.
Ingrediënten
1 Bleekselderij
Bereiding
- De groente schoonmaken, in stukken snijden, en goed wassen.
- Water in een pan aan de kook brengen, en de bleekselderij voorzichtig in het kokende water doen.
- Gedurende 3 minuten zachtjes laten koken, en daarna direct onder de koude kraan afspoelen. Zo stopt het kookproces. Je kunt de groente ook 30 seconden in ijswater dompelen.
- De stukjes bleekselderij uit laten lekken en droog deppen met keukenpapier. Zo voorkom je de vorming van ijskristallen.
- Verpakken in diepvriesbakje of diepvrieszakje, luchtdicht afsluiten, en voorzien van een etiket met daarom de naam van de groente en de invriesdatum.
- Het beste invriezen in een invriesvak, anders gewoon in de vriezer laten invriezen gedurende minimaal 24 uur.
[wp_ad_camp_1]
Uit de vriezer halen
Als je de bleekselderij wilt wokken of roerbakken, kun je de groente direct uit de vriezer in de pan doen.
Als je de groente laat ontdooien, kan de groente wat zachter zijn. Bij langzaam ontdooien, dus in de koelkast, blijft de textuur het beste bewaard.
Bleekselderij bewaren
Verse bleekselderij kun je het beste in de koelkast bewaren, en dan bij voorkeur op de onderste plank of in de groentelade, en niet in plastic verpakt. Vanzelfsprekend moet je eventueel rotten stengels er voor de tijd vanaf snijden.
Is de groente vochtig, dep het dan droog met keukenpapier. Op deze manier kun je bleekselderij 3 dagen in de koelkast bewaren.
Ingevroren kan de groente tot 12 maanden bewaard worden.
Gekookte of gebakken bleekselderij kun je in een afgesloten bakje nog een dag in de koelkast bewaren.
[wp_ad_camp_1]