Bloemkool invriezen

Bloemkool invriezen
26 februari 2021
Geschreven door
Jay Cece

Bloemkool invriezen is een bewaarmethode waarbij smaak en kleur langdurig goed blijven, het is dan ook de bewaarmethode waarmee je deze groente het langst kunt bewaren.

Het is een beetje vergelijkbaar met de bloemkool doe je in sommige supermarkten uit de diepvries kunt kopen. Als je zelf bloemkool wilt invriezen, bijvoorbeeld omdat deze groente goedkoop is, of omdat de bloemkool in de moestuin geoogst moet worden, dan kun je de groente tot wel 8 maanden bewaren.

Je moet dan wel de groente kort koken, ook wel blancheren genoemd. Hoewel de groente ook zonder blancheren ingevroren kan worden. De bloemkool is dan echter korter houdbaar, slechts een maand of 4 tot 5, en dat is toch wel beduidend korter dan de bewaartijd bij wel blanche

[wp_ad_camp_2]

Bloemkool schoonmaken

Voordat de bloemkool ingevroren kan worden, moet je de groente dus blancheren. Maar voordat de groente geblancheerd kan worden moet de bloemkool eerst worden schoon gemaakt.

Iedere bloemkool bestaat eigenlijk uit vier delen.

  • De bloem, ook wel roosjes genoemd.
  • Het blad en de bladstelen.
  • De stelen waar de bloem aanzit, of de roosjes aanzitten.
  • De dikke stronk.

Meestal worden alleen de roosjes gegeten, hoewel de stelen waar de roosjes aanzitten dezelfde smaak hebben en ook gewoon gegeten en ingevroren kunnen worden. Deze stelen, dit zijn de stelen tussen de harde stronk en de bloem, kun je gewoon koken en eten. Of gewoon mee blancheren en invriezen.

Meestal worden de dikke stronk en de bladeren niet gegeten. Bij de stronk is dat misschien wel logisch want deze is vrij hard, en blijft dat ook na langdurig koken.

De bladeren kun je echter ook gebruiken, en zelfs invriezen. Je kunt er bijvoorbeeld erg goed bloemkoolsoep van maken, en als je de bladeren in wilt vriezen hoeft je deze niet eerst te blancheren.

[wp_ad_camp_1]

Bloemkool invriezen

Je kunt één bloemkool invriezen, maar gelijkertijd ook meerdere bloemkolen invriezen. Meerdere kolen invriezen is nauwelijks meer werk, alleen het schoonmaken kost wat meer tijd dan bij één bloemkool invriezen.

Bij het blancheren hoef je geen zout te gebruiken, en na het afkoelen kun je de groente verpakken in diepvrieszakken of diepvriesbakken. Welke van de twee je gebruikt ligt voornamelijk aan je eigen voorkeur.

Lees ook  Appelmoes invriezen

Ingrediënten

Bloemkool
Water
Diepvrieszakken of diepvriesbakken

Bereiding

  1. Maak de bloemkool schoon en snij de kool aan roosjes. Hoe groot de roosjes worden ligt aan je eigen voorkeur. Je kunt de stelen mee snijden, maar ook niet gebruiken.
  2. Doe een bodem water in de pan en voeg de bloemkool toe.
  3. Aan de kook brengen en 3 minuten laten koken op een zacht vuur.
  4. Direct onder de koude kraan afspoelen. Zo stopt het kookproces meteen. Het beste kun je de bloemkool helemaal laten afkoelen tot op kamertemperatuur. Dan voorkom je de vorming van ijskristallen in de bloemkool, hetgeen vaak ontstaat als iets te warm wordt ingevroren.
  5. Doe de bloemkool in een diepvriesbestendige verpakking, en sluit de verpakking luchtdicht af.
  6. Plak een etiket op de verpakking, of schrijf met een stift naam van de groente en de invriesdatum erop. Zo weet je altijd wat in de verpakking zit, en of het nog eetbaar is.
  7. Dan leg je de groente in het invriesvak van de vriezer, en laat het daar minimaal een dag invriezen.

[wp_ad_camp_1]

Uit de vriezer halen

Als je de bloemkool uit de vriezer wilt halen, dan kun je de groente het beste in de koelkast laten ontdooien. Deze langzame ontdooiing is beter voor de groente, en zo blijven smaak en textuur beter behouden.

Zou je de groente bij kamertemperatuur ontdooien, bijvoorbeeld op het aanrecht, dan ontdooit de groente vrij snel, en zeker de buitenkant. Daardoor is de groente aan de buitenkant zacht en van binnen nog vrijwel helemaal bevroren.

In de koelkast gaat dit meer geleidelijk.

Bloemkool kun je ongeveer 8 maanden in de vriezer bewaren.

Bloemkool bewaren

Bloemkool kun je, mits vers en mooi wit, nog een dag of twee buiten de koelkast bewaren. Beter is natuurlijk in de koelkast bewaren, maximaal een dag of 3 tot 4.

Laat blad en stelen altijd aan de bloemkool zitten omdat de groente dan langer bewaard kán worden. Je kunt ook lossen roosjes kopen, maar deze kun je slechts een paar dagen in de koelkast bewaren.

[wp_ad_camp_1]