Boerenkool invriezen

Boerenkool invriezen
28 februari 2021
Geschreven door
Jay Cece

Boerenkool invriezen, een groente die volgens kenners nog lekkerder is als de vorst over de grond geweest is.

Dat klopt inderdaad, door de vorst zet de plant suikers in het blad om, en de smaak gaat iets veranderen, en dit proces kun je niet door de groente in te vriezen simuleren.

De smaakverbetering werkt alleen als de hele plant met haar wortels nog in de aarde staat. Is de boerenkool geoogst voordat het buiten gevroren heeft, worden de suikers niet in de vriezer omgezet. De smaak blijft dus hetzelfde.

Daarom kun je het beste wachten met boerenkool kopen, of uit de moestuin oogsten, als het in het najaar een keertje in de nacht gevroren heeft. Want pas dan is de smaak optimaal.

[wp_ad_camp_2]

Boerenkool schoonmaken

Net als bij veel andere groenten, kun je boerenkool het beste eerst blancheren voordat je de groente gaat invriezen. Dit blancheren, oftewel kort koken, hoeft maar 2 tot 3 minuten te duren.

Daarna wel meteen onder de koude kraan afspoelen om het kookproces meteen te stoppen.

De boerenkoolplant kun je in verschillende delen splitsen, meestal wordt alleen het blad met de bladstelen gegeten.

De wortels, daar kun je verder niets mee, en de dikke steel waaraan de bladeren groeien wordt ook meestal weggegooid.

Gebruiken voor de stamppot boeren, een salade, of een ander gerecht kan inderdaad bijna nooit. Je kunt de dikke steel overigens wel gebruiken om er soep van de koken.

Datzelfde kan ook gedaan worden met de stelen waaraan het blad zit. Dit doen sommigen door de stamppot, maar soms zijn ook deze stelen vrij dik en stug.

Je kunt ze weggooien, maar dus ook gebruiken voor een boerenkoolsoep.

Het blad kun je overigens in stukjes snijden, maar je kunt het blad ook in stukjes plakken. Als je de bladstelen wilt gebruiken kun je deze het beste in kleine stukjes snijden.

[wp_ad_camp_1]

Boerenkool invriezen

Het beste kun je boerenkool invriezen per portie. Dan hoef je namelijk nooit wat weg te gooien, want als deze groente ingevroren is, en ontdooit is, kun je de groente niet nogmaals invriezen.

Lees ook  Doperwten invriezen

Als je de boerenkool verpakt per portie, heb je altijd precies genoeg voor het aantal personen warvoor je eten wilt maken.

Je kunt vanzelfsprekend ook meerdere porties boeren kool tegelijkertijd invriezen, verpakt in diepvrieszakken of diepvriesbakken.

Ingrediënten

Boerenkool
Water
Diepvrieszakken of diepvriesbakken

Bereiding

  1. Maak de boerenkool schoon, snij het blad en eventueel de bladstelen in stukjes. Hoe groot kun je zelf bepalen. Hoe groter hoe grover de stamppot of de salade wordt.
  2. De groente goed wassen en met aanhangend water in een grote pan doen.
  3. Doe er zoveel water bij totdat de boerenkool net onder water staat.
  4. Breng het water aan de kook, en laat de groente 2 tot 3 minuten op een zacht vuur koken.
  5. Meteen afgieten en afspoelen onder de koude kraan.
  6. Goed laten uitlekken, en eventueel droog deppen met keukenpapier of een schone Theedoek. Hoe droger hoe beter, dan kunnen er minder snel ijskristallen in de boerenkool ontstaan.
  7. Verpakken in diepvrieszakken of in diepvriesbakken.
  8. Plak er een etiket op, waarop je de naam van de groente en de datum van invriezen schrijft. Zo weet je altijd wat er in zit, en vooral hoe oud het is. Je weet dus ook of het nog goed is.
  9. De verpakking luchtdicht afsluiten en in het invriesvak van de vriezer invriezen gedurende minimaal 24 uur.

[wp_ad_camp_1]

Uit de vriezer halen

Als je de boerenkool wilt laten ontdooien, doe dit dan in de koelkast.

Als de groente langzaam mag ontdooien blijft de smaak en textuur beter bewaard.

Boerenkool kun je ongeveer 12 maanden in de vriezer bewaren.

Boerenkool bewaren

Boerenkool die nog aan de bladsteel zit, of zelfs nog aan de dikke steel zit, kun je in de koelkast nog een dag of 3 bewaren.

Gesneden boerenkool kun je nog 2 dagen bewaren.

Haal je gesneden boerenkool in een dichte plastic zak, haal dat bij thuiskomst uit de zak. Zo voorkom je dat de groente gaat zweten, en door het vocht in de zak gaat rotten.

[wp_ad_camp_1]