Chinese kool invriezen
Chinese kool invriezen is een goede methode om de groente langer houdbaar te maken, en de methode is vergelijkbaar met het invriezen van andere koolsoorten.
Het is overigens niet de enige manier om deze koolsoort langer houdbaar te maken, want je kunt er bijvoorbeeld ook Koreaanse gefermenteerde Chinese kool van maken, en dat is eigenlijk een beetje te vergelijken met het maken van zuurkool, ondanks het feit dat deze kool heel wat anders is dat witte kool of spitskool.
Deze kimchi, zoals het ook wel wordt genoemd, is zelfs net zo lang houdbaar als het invriezen van Chinese kool.
Maar het maken kost veel meer tijd, daarom gaat onze voorkeur uit naar het invriezen van deze koolsoort.
[wp_ad_camp_1]
Chinese kool schoonmaken
Chinese kool schoonmaken doe je door allereerst door de buitenste bladeren, die vaak wat naar buiten staan of vies zijn, te verwijderen.
Daarna kun je de kool het beste in de lengte doormidden snijden, waardoor je beter bij het hart van de kool kunt komen.
Dit is vrij stevig en de meeste mensen snijden dit harde stuk er dan ook uit. Dat kun je het beste doen met een scherp mesje.
Daarna kun je de kool in stukjes of in reepjes snijden, helemaal afhankelijk van je eigen voorkeur, en soms ook afhankelijk van het gerecht waarin je de kool wilt verwerken.
Was de stukjes of reepjes daarna goed, zodat zand en dergelijke eruit gewassen wordt.
Komt de kool uit eigen tuin kan het raadzaam zijn om de stukjes of reepjes een paar uur in water met redelijk wat zout te laten staan. Daardoor gaan eventuele slakjes of andere beestjes dood, en worden niet mee ingevroren.
Chinese kool invriezen
Voordat we de Chinese kool kunnen gaan invriezen, moet de kool eerst kort gekookt worden, we noemen dit ook wel blancheren.
Ingrediënten
1 Chinese kool
Bereiding
- De Chinese kool schoonmaken, zoals hierboven is omschreven.
- Daarna in reepjes of in stukjes snijden, en goed wassen.
- In een grote pan ruim water aan de kook brengen en voorzichtig de kool toevoegen.
- Ongeveer 2 tot 3 minuten zachtjes laten koken, en daarna direct afgieten en afspoelen onder de koude kraan. Daardoor stopt het kookproces.
- Goed uit laten lekke, en eventueel droog deppen met keukenpapier. Daarmee voorkom je de vorming van ijskristallen in en aan de groente.
- In diepvriesbakken of diepvrieszakken verpakken, luchtdicht afsluiten, en er een etiket op plakken met daarom de naam en de invriesdatum.
- In het invriesvak gedurende 24 uur laten invriezen. Heb je geen invriesvak in de vriezer laten invriezen.
[wp_ad_camp_1]
Uit de vriezer halen
Ook deze groente kun je het beste langzaam laten ontdooien, dus niet bij kamertemperatuur maar in de koelkast.
Door het langzaam ontdooien blijven smaak en textuur beter behouden.
Chinese kool bewaren
Ingevroren Chinese kool kun je 12 maanden bewaren, mits goed verpakt in afgesloten diepvrieszakken of diepvriesbakken.
Een hele Chinese kool kun je 1 tot 2 weken bewaren buiten de koelkast op een koele plek, of 2 tot 4 weken in de koelkast.
Gesneden Chinese kool kun je veel minder lang bewaren, een paar dagen in de koelkast.
Heb je een deel van de kool gesneden, dek de snede dan af met vershoudfolie.
[wp_ad_camp_1]