Doperwten invriezen

Doperwten invriezen

Doperwten invriezen, een groente we in Nederland heet meest kennen van de variant in blik, of worteltjes en erwten in blik.

Verse doperwten zie je bijna niet meer in de winkel, en dat is zonde. Mensen die een moestuin hebben, kweken bijna allemaal doperwten, want de versie die je zelf kweekt, smaakt vele malen lekkerder dan erwten uit blik, in welke versie dan ook.

Invriezen is ook heel wat anders dan in blik inmaken. Bovendien zijn er verschillende rassen erwten die je in eigen moestuin kunt kweken.

Als je deze groente invriest, moet je de erwten wel vooraf 2 tot 3 minuten blancheren. Nadat de erwten weer ontdooit zijn moet je de groente nog afkoken, maar daar kun je natuurlijk naar eigen voorkeur langer of korter koken.

Niet iedereen wil immers zachte doperwten, en sommige willen de groente wat harder.

En je kunt natuurlijk de erwten combineren met andere groenten, en dat hoeft natuurlijk niet alleen met stukjes wortel te zijn, of gecombineerd met mais. Dit combineren kan overigens al voordat je de groente gaat invriezen.

Meerdere groenten in één diepvrieszakje, of in één diepvriesbak, kan prima.

Doperwten schoonmaken

Doperwten zitten nog in de peul als je de groente vers koopt, of oogst uit de moestuin. De groente moet dus eerst gedopt worden, en dat is ook meteen de naamgever van de groente.

Raar eigenlijk dat we dit doppen niet gebruiken in de naam van kapucijners, wat eigenlijk ook gewoon een soort doperwt is.

De peulen moeten dus eerst voorzichtig geopend worden, en dat kun je simpel met je vingers doen door wat druk uit te oefen aan het uiteinde van de peul.

Eventueel kun je de nagels hierbij gebruiken, of de beide helften van de peul voorzichtig met een mesje los te maken. Niet te diep snijden, want dan zou je in de doperwten snijden.

Zijn de peulen los, kun je de doperwten er simpel met de vingers uithalen.

Het beste kun je dit doen vlak voordat je de erwten klaar gaat maken, of gaat invriezen. Doe je dat bijvoorbeeld een dag of 2 dagen voordat je de erwten gaat bereiden of gaat invriezen, dan kunnen de doperwten melig worden door het lange liggen zonder beschermende peul.

[wp_ad_camp_1]

Doperwten invriezen

Doperwten invriezen kun je het beste per portie doen. We bedoelen daarmee de hoeveelheid erwten te verpakken, die je ook voor een gerecht nodig hebt. Dus genoeg voor het aantal personen in jouw gezin, maar niet veel meer.

Lees ook  Witte kool invriezen

Net als de meeste andere groenten, kun je namelijk erwten niet voor een tweede keer invriezen. Blijft er over, kun je die alleen nog in de koelkast maximaal 2 dagen bewaren, maar niet nogmaals invriezen.

Je moet er overigens vanuit gaan dat 500 gram doperwten in peul, net zo veel is als 175 gedopte erwten. En dat is ongeveer genoeg voor 1 persoon.

Ingrediënten

2 Kilo ongedopte Doperwten, of 700 Gram gedopte erwten

Bereiding

  1. De erwten goed wassen, en goed laten uitlekken.
  2. In een pan doen en er water aan toevoegen. De erwten moeten net onder water staan.
  3. Aan de kook brengen en 2 tot 3 minuten laten blancheren.
  4. Afgieten en direct onder de koude kraan afspoelen. Dan stop het kookproces.
  5. Goed laten uitlekken, en eventueel droog deppen met keukenpapier.
  6. Verpakken in diepvrieszakken of in diepvriesbakken, en luchtdicht afsluiten.
  7. Voorzien van etiket met naam en invriesdatum.
  8. In het invriesvak laten invriezen, als jouw vriezer geen invriesvak heeft, gewoon in de vriezer leggen.
  9. Minimaal 24 uur laten invriezen.

[wp_ad_camp_1]

Uit de vriezer halen

Doperwten kun je het beste in de koelkast ontdooien. Dat gaat weliswaar langzamer, maar de smaak en textuur blijft beter behouden.

Na het ontdooien nog afkoken, dus de blancheertijd in mindering op de normale kooktijd nemen.

Koken is nodig, omdat anders de erwten nog vrij hard kunnen zijn. De erwten moeten dus nog 3 tot 5 minuten koken.

Doperwten bewaren

Verse doperwten kun je het beste pas doppen als je de groente wilt bereiden, of gaat invriezen. Tot dit tijd de groente dus in de kelder of in de koelkast bewaren.

Natuurlijk nemen ongedopte erwten behoorlijk wat ruimte in beslag. Heb je geen ruimte in de koelkast, en geen kelder, dan het beste de erwten dezelfde dag bereiden of invriezen.

Ongedopt kun je doperwten 4 dagen bewaren in de koelkast, iets korter in de kelder.

Gedopt kun je de erwten het beste slechts een dag in de koelkast bewaren, en niet in de kelder.

Vries je de erwten in dan kunnen deze ongeveer 12 maanden bewaard worden.

[wp_ad_camp_1]