Frambozen inmaken
Frambozen inmaken kun je met verschillende methoden, naast het maken van jam en deze door suiker houdbaar maken, zijn de meeste gebruikte methoden inmaken in brandwijn, of het bewaren als frambozensaus.
Dit laatste is een variant van de frambozenjam of frambozenmarmelade. Het verschil is dat de frambozensaus vloeibaar blijft en de jam stevig wordt.
Het inmaken van de frambozen op brandwijn is waarschijnlijk al een oud recept, want als in de middeleeuwen werd fruit in brandewijn ingemaakt, en wordt nog steeds als lekkernij gezien.
In principe kun je eigenlijk al het fruit in brandewijn inmaken, wat natuurlijk niet geschikt is voor kinderen.
[wp_ad_camp_1]
Frambozen inmaken
Frambozen inmaken doen we in het onderstaande recept in brandewijn. In principe kun je dit daarna lang bewaren, want brandewijn is nagenoeg onbeperkt houdbaar.
Het fruit dat in de brandwijn zit, want dit kan ook ander fruit zijn, blijft na de eerste opening na het trekken in de brandwijn ongeveer 6 maanden houdbaar, mits natuurlijk donker en afgesloten bewaard.
Ingrediënten
400 Gram Frambozen
400 Milliliter Brandwijn
250 Gram Suiker
1 Vanillestokje
Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten of weckpotten
Bereiding
- De frambozen voorzichtig wassen en uit laten lekken.
- Het vanillestokje in de lengte open snijden.
- Doe de brandwijn, de suiker, en het open gesneden vanillestokje in een jampot of weckpot, en voeg de frambozen toe.
- Doe de deksel op de weckpot of jampot, en zet het op een donkere plek weg. Dus bijvoorbeeld in een keukenkast of voorraadkast.
- Daar laat je het gedurende minimaal 3 maanden staan op te trekken. Eén keer in de week schud je de weckpot of jampot even om.
- Na 3 maanden kun je de frambozen in een klein glaasje serveren met een lepeltje, of serveren bij een dessert of bij ijs.
[wp_ad_camp_1]
Frambozensaus inmaken
Frambozensaus inmaken is eigenlijk ook bedoeld bij ijs of een dessert, waar je dan heerlijk zelf gemaakte frambozensaus over kunt gieten.
Ingrediënten
1 Kilo Frambozen
200 Kristalsuiker
20 tot 30 Milliliter Vers citroensap
Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten of glazen flesjes
Bereiding
- De frambozen voorzichtig wassen en goed laten uitlekken.
- Doe het fruit met de suiker en het citroensap naar smaak in een pan, en breng het aan de kook.
- Laten koken totdat de saus ietwat indikt. Dikt het teveel in simpel wat water bijvullen.
- In jampotten of flesjes vullen, en meteen met de deksel afsluiten.
- Met de deksel naar beneden 5 minuten laten afkoelen.
De frambozenjam kun je in de koelkast bewaren als het geopend is, het blijft dan ongeveer 10 dagen goed.
Als het nog niet geopend is kun je het een maand tot 6 weken bij kamertemperatuur bewaren.
[wp_ad_camp_1]