Rode bieten inmaken
Rode bieten inmaken is het langer houdbaar maken van een groente die nog niet zo lang geleden erg populair was in Nederland. Je moest vaak bietjes eten want dit was gezond, er zit veel ijzer in.
En in deze stelling zit veel waarheid, en daarom is het jammer dat steeds minder mensen rode bietjes op tafel zetten.
Iets wat overigens wel te begrijpen is, want het is immers geen trendy groente, hoewel je heel veel kunt maken met rode bieten.
En je kunt de groente op diverse manieren langer houdbaar maken. Invriezen, in het zuur zetten, jam van rode bietjes maken, en rode bieten inmaken.
[wp_ad_camp_1]
Rode bieten inmaken
Rode bieten inmaken moet je niet zien als een alternatief voor de vriezer, als je tenminste een vriezer hebt.
Ingevroren bieten zijn immers een jaar lang houdbaar, terwijl ingemaakte bieten 4 tot 5 maanden houdbaar zijn.
Je kunt ze dus vrij lang bewaren, maar je moet het vooral doen om de smaak. De ingemaakte bietjes smaken namelijk anders dan bietjes uit de vriezer, en dus kun je deze variant ook gebruiken om een lekker salade mee te maken.
Je moet het inmaken van rode bieten zien als een aanvulling.
Overigens hoef je de bieten niet eerst te koken, iets wat je bijvoorbeeld met invriezen wel moet doen. Hier garen we de rode bietjes eerst in de oven.
Ingrediënten
1 Kilo Rode bieten
4 Uien
600 Milliliter Azijn
120 Gram Suiker
Snufje zout
Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten, aantal afhankelijk van de grootte
Aluminiumfolie
Bereiding
- Oven voor verwarmen op 190 graden.
- Maak de bieten schoon met wat water, eventueel zand moet eraf gewassen of geboend worden.
- Wikkel de bietjes in aluminiumfolie, en leg de pakketjes op de bakplaat in de oven.
- Laat dit gedurende drie uur garen, totdat de bieten zacht zijn.
- Uien schoonmaken en in ringen snijden.
- Als de rode bieten zacht zijn haal je ze uit de oven, en laat ze afkoelen.
- Schillen en in stukjes snijden.
- In een steelpan de azijn met de suiker en het snufje zout aan de kook brengen.
- Zachtjes laten koken totdat de suiker opgelost is.
- Voeg nu de uien toe en kook deze 3 minuten mee.
- Vul de weckpotten met een laagje bieten, dan een laagje uien, dan weer een laagje bietjes. Blijf dit herhalen totdat de weckpotten tot aan de rand gevuld zijn.
- Voeg nu de kokende azijn voorzichtig toe, en sluit de weckpotten goed af.
Rode bieten wecken
Rode bieten wecken kun je met ditzelfde recept doen.
- Vul de weckpotten tot een centimeter onder de rand, en sluit de weckpotten.
- Plaats deze in een weckketel en weck de bieten bij 100 graden gedurende een half uur.
[wp_ad_camp_1]