Sinaasappelmarmelade maken
Sinaasappelmarmelade maken, waarbij je natuurlijk helemaal zelf kunt bepalen of en hoeveel van de schil en het vruchtvlees aan de marmelade wilt toevoegen.
Zonder stukjes is het dan weliswaar een jam, het verschil tussen jam en marmelade zijn de stukjes of de schil, maar verder is de smaak eigenlijk bijna hetzelfde.
Wel is het belangrijk om sappige sinaasappels voor de marmelade te gebruiken. Dat kunnen perssinaasappels zijn, maar bijvoorbeeld ook sappige bloedsinaasappels, die wat meer een volle sinaasappel smaak hebben.
Gebruik in ieder geval geen oude, uitgedroogde, of plakkerige sinaasappels. Daar zit vaak veel minder sap in, en de marmelade zou minder lekker zijn.
[wp_ad_camp_1]
Sinaasappelmarmelade maken
Sinaasappelmarmelade maken we in dit recept samen met een rode grapefruit en een citroen, om nog meer de smaak van citrusvruchten aan de marmelade te geven, en natuurlijk om nog meer kleur te krijgen.
En natuurlijk wat goed gevulde perssinaasappels. We voegen ook wat schil aan de marmelade toe.
Ingrediënten
1 Citroen
1 Rode grapefruit
3 Perssinaasappels
400 Gram Geleisuiker
200 Gram Suiker
2 Schoongemaakte en gesteriliseerde Jampotten
Bereiding
- De citrusvruchten schoonboenen met water en een zachte borstel of keukenpapier.
- Met een dunschiller de citroen, de grapefruit, en de sinaasappels schillen.
- Snij de schillen in dunne reepjes.
- Water in een pan aan de kook brengen, de schillen toevoegen, en 25 minuten laten koken.
- Haal met een mesje de witte, en bittere schil van de citrusvruchten, en snij ook zoveel mogelijk van het vlies rond de partjes weg.
- Het vruchtvlees in stukjes snijden, en samen met geleisuiker en gewone suiker in een pan doen.
- Aan de kook brengen en 15 minuten op een zacht vuur laten koken.
- Met een staafmixer pureren. Daarna eventueel zeven om de pitjes en dergelijke eruit te halen.
- De schillen door het mengsel roeren, en nog enkele minuten aan de kook brengen.
- De marmelade in jampotten gieten, de deksel erop draaien, en met de deksel naar beneden 5 minuten op een theedoek zetten.
- Dan de potten omdraaien, met de deksel naar boven, en nog een uur laten afkoelen.
[wp_ad_camp_2]
Sinaasappeljam zonder suiker maken
Sinaasappeljam zonder suiker maken, met chiazaad in plaats van suiker, en een snufje kardemom en saffraan. Een heerlijke jam, die je helaas slechts kort kunt bewaren.
Ingrediënten
5 Perssinaasappels
Sap van 1 citroen
4 Eetlepels Rijstsiroop
Plukje Saffraan
Snufje Kardemom
2 Eetlepels Chiazaad
1 Schoongemaakte en gesteriliseerde Jampot
Bereiding
- 1 Sinaasappel schoonboenen en raspen.
- 1 Sinaasappel persen
- De overige sinaasappels schillen, het witte met een mes verwijderen. Snij het vruchtvlees zonder vlies uit de sinaasappels, en verwijderen zoveel mogelijk de pitten.
- Doe de sinaasappels, het sinaasappelsap, de rasp, de rijstsiroop, het citroensap, de saffraan, en de kardemom in een pan. Aan de kook brengen op een laag vuur.
- Gedurende 10 minuten laten koken.
- Het chiazaad toevoegen, en de jam nog 10 minuten zachtjes laten koken, totdat de jam indikt.
- In de jampot gieten, en de deksel dicht draaien. Omdraaien en met de deksel naar beneden 10 minuten laten staan, dan omdraaien en minimaal een uur laten afkoelen.
Houdbaarheid sinaasappelmarmelade en de sinaasappeljam zonder toegevoegde suiker
De jampotten met marmelade kun je afgesloten en droog nog een jaar bewaren, gewoon bij kamertemperatuur.
Is een jampot geopend, kan deze met de deksel op de jampot nog 3 tot 4 maanden in de koelkast bewaard worden.
De jam zonder toegevoegde suiker kun je afgesloten nog een week of vier tot 6 weken bewaren.
Is de jampot geopend moet de jam in de koelkast bewaard worden, maximaal 8 tot 10 dagen.
[wp_ad_camp_1]