Sinaasappelsap maken

Sinaasappelsap maken

Sinaasappelsap maken lijkt zo simpel. Sinaasappels kopen, want daarvan zul je in de tuin geen boom hebben staan, de vruchten doormidden snijden, en persen met een handperser of een geschikte keukenmachine.

Tot zover is het inderdaad niet al te ingewikkeld, maar de moeilijkheid begint met de keuze van de juiste sinaasappels. Want daarin zit heel veel verschil.

Er is namelijk een ontzettend groot verschil in enerzijds verse sinaasappels en sinaasappels die al wat langer liggen, en anderzijds tussen wat wel handsinaasappels genoemd worden, en perssinaasappels. Het verschil zit namelijk in de hoeveelheid sap.

We raden dus aan om echte perssinaasappels te kopen, want de hoeveelheid sap kan soms wel met een kwart toenemen. Vooral als de sinaasappel wat ouder zijn, of wat minder stevig.

Vaak zijn perssinaasappels ook nog wat groener. Eigenlijk is dat ook logisch, want hoe groener ze nog zijn, hoe jonger ze zijn en dus hoe meer sap ze bevatten.

Goede perssinaasappels komen overigens vaak uit de regio rond Cuba, en worden dan ook wel Cubaantjes genoemd.

Zijn de sinaasappels echt oranje, zijn ze rijp, en bevatten vaak minder sap. De sinaasappels zijn ook van minder stevig.

Ook kun je gerust navelsinaasappels gebruiken om te persen. Deze zijn ook vaak steviger, en bevatten ook meer sap. Het is overigens een fabeltje dat je door de 'navel' de sinaasappels niet zou kunnen uitpersen.

Je kunt overigens ook handsinaasappels gebruiken, zolang deze maar stevig aanvoelen, en niet slap aanvoelen. Hoe slapper de sinaasappels aanvoelen, hoe minder sap in de sinaasappels zit.

Je hebt ongeveer 3 stevige sinaasappels nodig voor één glas sinaasappelsap van ongeveer 150 milliliter. Voor een halve liter sinaasappelsap heb je ongeveer 10 stevige sinaasappels nodig.

[wp_ad_camp_1]

Sinaasappelsap maken

Waar we ook van afraden, is het gebruik van toegevoegde suiker, ook al is het sinaasappelsap nog een beetje zuur. Zoet het dan met bijvoorbeeld honing, maar niet met suiker.

Ingrediënten

10 Perssinaasappels
Eventueel honing

Bereiding

  1. Was de sinaasappels goed af onder stromend water, en dep ze daarna droog met keukenpapier.
  2. Snij de sinaasappel in de breedte doormidden. Dus niet door de bovenkant en onderkant! Dit zorgt ervoor dat ze makkelijker kunnen worden uitgeperst.
  3. Pers de sinaasappels met handperser of met een geschikte keukenmachine waarmee sinaasappels kunnen worden geperst.
  4. Nu kan het sap eventueel gezeefd worden, hoewel de vezels in het sap niet schadelijk maar juist gezond zijn.
  5. Wil je het sap wat zoeter maken, roer er wat honing door.
Lees ook  Pruimensap maken

[wp_ad_camp_2]

Sinaasappels persen zonder pers of keukenmachine?

Zonder pers of keukenmachine lijkt het onmogelijk om sinaasappels te persen, maar er zijn wel degelijk een paar trucs waarmee dat wel kan. Je hoeft dus niet snel naar de winkel te rennen.

We zullen hier de meeste makkelijke methode noemen, zonder dat er al te veel geklieder komt met het plakkerige sap.

Het enige wat je hier extra voor nodig hebt, is een magnetron, en raar maar waar, er zijn bij ons inderdaad meer magnetrons als sinaasappelpersen.

Leg de sinaasappels gedurende 10 tot 20 seconden in een magnetron op niet al te hoge watt. Haal de vruchten weer uit de magnetron en laat ze afkoelen.

Nu snij je de sinaasappels doormidden, en kun je met de handen uitknijpen. Natuurlijk kost dat nog steeds een beetje moeite, maar veel minder als wanneer je ze niet in de magnetron zou leggen.

Door de warmte wordt namelijk de binnenkant van de sinaasappels zachter en soepeler. Deze truc werkt overigens ook als je wel een sinaasappelperser in huis hebt. Het kost minder moeite.

Houdbaarheid zelf gemaakte sinaasappelsap

Vers sinaasappelsap kun je maximaal 1 tot 2 dagen goed afgedekt in de koelkast bewaren. Maar, hoe langer het bewaard wordt hoe meer vitaminen en dergelijke verloren gaan.

Het beste is dan ook het vers geperste sinaasappelsap binnen 1 tot 2 uur na het persen op te drinken.

Sinaasappelsap kan ook worden ingevroren. Daartoe kun je het sap het beste in een ijsblokjeshouder doen, en de houder 2 tot 3 uur in de vriezer te plaatsen. Haal je blokjes er dan uit, en doe deze in een diepvriesbakje.

Sluit het luchtdicht af, en plaats er een etiket op met naam en invriesdatum.

Ontdooien kun je het sap het beste in de koelkast.

Het sap kan 2 tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard.

[wp_ad_camp_1]