Tuinbonen inmaken
Tuinbonen inmaken is een uitstekende methode om de oogst te bewaren en ervoor te zorgen dat je het hele jaar door kunt genieten van deze gezonde groente. Tuinbonen, bekend om hun nootachtige smaak en boterzachte textuur, zijn een fantastische aanvulling op veel gerechten, van salades tot stoofpotten. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze groene parels op de juiste manier conserveert zodat je ook buiten het seizoen van hun unieke smaak kunt genieten?
Inmaken is een oude conserveertechniek die gebruikt wordt om voedsel langer houdbaar te maken door het te bewaren in een zuur milieu, zoals azijn of een zoutoplossing. Door tuinbonen in te maken, kunnen we de houdbaarheid aanzienlijk verlengen zonder afbreuk te doen aan de smaak en voedingswaarde.
[wp_ad_camp_1]
Tuinbonen inmaken
Tuinbonen inmaken is een leuke activiteit op een vrije middag en het resultaat is een pot vol smaak die je kunt openen wanneer je maar wilt. Hier volgt een basisrecept om je eigen tuinbonen te inmaken.
- Weckpotten
- Verse tuinbonen (ontdaan van hun peulen)
- Water
- Natuurazijn (wit of appelazijn)
- Suiker
- Zeezout
- Optioneel: kruiden zoals dille (laurierblaadjes, mosterdzaad, peperkorrels)
- Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten
- Begin met het steriliseren van je weckpotten en deksels om alle bacteriën te doden en zorg ervoor dat ze helemaal schoon zijn. Dit kan door de potten en deksels in een grote pan met water te leggen, het water aan de kook te brengen en ze minstens 10 minuten te laten koken.
- Breng een grote pan water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Doe de tuinbonen in het kokende water en blancheer ze ongeveer 1 tot 2 minuten. Haal ze uit het water met een schuimspaan en dompel ze onmiddellijk onder in een bak met ijswater om het kookproces te stoppen. Dit behoudt hun mooie groene kleur.
- Meng in een grote pan een deel water met een deel natuurazijn. Voeg per liter vloeistof ongeveer 50 gram suiker en 30 gram zout toe. Breng het mengsel aan de kook en roer goed totdat de suiker en het zout zijn opgelost.
- Pak de gesteriliseerde potten en vul deze met de geblancheerde en afgekoelde tuinbonen. Als je kruiden wilt toevoegen, doe dat dan nu. Een paar peperkorrels, een laurierblad of een takje dille kan al een extra dimensie aan de smaak geven.
- Giet de hete azijnoplossing over de bonen tot ze volledig bedekt zijn. Laat een ruimte van ongeveer 1 cm aan de bovenkant van de pot vrij.
- Veeg de randen van de potten schoon met een vochtige doek om eventuele resten te verwijderen. Plaats dan de deksels op de potten en sluit ze goed af.
- Laat de potten volledig afkoelen voordat je ze opbergt. Dit kan een aantal uur duren.
Hoe bewaar je ingelegde tuinbonen?
Zodra de potten afgekoeld zijn, controleer je of ze goed verzegeld zijn. Bewaar de ingemaakte tuinbonen op een koele, donkere plaats. Ze zijn direct eetbaar, maar het is vaak lekkerder om ze een paar weken te laten staan zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
Gesloten potten kun je tot een jaar op de bovenstaande manier bewaren. Is een pot geopend, bewaar de bonen dan in de koelkast, met de deksel op de pot. Daar blijft het op deze mniet nog enkele weken goed.
[wp_ad_camp_1]