Venkel invriezen

Venkel invriezen

Venkel invriezen, een groente die niet echt bekend is als groente, maar wel steeds vaker niet alleen vers in een salade gebruikt wordt, maar ook in andere gerechten.

Zo kun je venkel gebruiken in een heerlijke venkelsoep, natuurlijk in andere soepen, in een venkeltaart, of een risotto met venkel. Eigenlijk kun je deze groente in veel recepten toevoegen, en dan niet alleen stoofschotels of ovenschotels.

Een groente ook met een typische smaak, en dat kun je lekker vinden, maar ook juist niet. Want venkel doet een beetje denken aan anijs, maar heeft ook een ietwat pittige smaak en een ietwat zoete smaak.

De smaak is het sterkste als de groente rauw gegeten wordt, maar door verhitting wordt de smaak wat zachter.

De groente heeft echter twee nadelen, de groente is slechts beperkt uit Nederland verkrijgbaar in de maanden juni tot eind oktober, en buiten dit seizoen kan het een best prijzige groente zijn of kan de groente lastig te verkrijgen zijn.

En juist dit is voor liefhebbers van venkel de reden dat de groente ingevroren wordt, zodat ook buiten het seizoen de groente gegeten kan worden.

Venkel schoonmaken

Venkel schoonmaken lijkt een lastig klusje, maar dat is het echter niet. Misschien dat dit door het uiterlijk van de groente komt.

Snij allereerst een dun plakje aan de onderkant van de groente. Daar waar de wortels zitten of gezeten hebben.

Vervolgens snijden we de stelen en het blad er vanaf. Het blad kan bijvoorbeeld nog in salades gebruikt worden of als garnering.

Dan houden we eigenlijk de knol over, en daar kan het beste de kern uit gesneden worden. Dit kun je eten, maar kan vrij hard zijn. Meestal wordt de kern dus niet gebruikt, en al helemaal als je de venkel rauw wilt eten.

Je kunt de kern eruit snijden door de venkel te halveren, en de kern er vervolgens met een scherp mesje uit te snijden.

Heb je de kern eruit, dan kan de rest van de groente in stukjes of reepjes gesneden worden.

Lees ook  Asperges invriezen

[wp_ad_camp_1]

Venkel invriezen

Venkel invriezen doe je het beste per portie. Dus zoveel verpakken als je nodig hebt voor een recept.

Zo voorkom je dat je de groente die je niet gebruikt, na het ontdooien moet weggooien. Ook venkel kun je namelijk het beste niet een tweede keer invriezen.

Ingrediënten

8 Knollen Venkel

Bereiding

  1. De venkel goed wassen, stukje van de onderkant snijden. Vervolgens stelen en het blad eraf snijden.
  2. De venkelknollen doormidden snijden en eventueel de kern verwijderen.
  3. Snij de venkel in stukken of repen.
  4. Breng ruim water in een pan aan de kook, en doe de venkel voorzichtig in het kokende water.
  5. Laat de groente 3 minuten op een zacht vuur koken, en spoel de groente daarna direct af onder de koude kraan.
  6. De groente goed laten uitlekken en eventueel droog deppen met keukenpapier. Zo voorkom je de vorming van ijskristallen in de vriezer.
  7. Verpakken in diepvrieszakken of diepvriesbakken, en luchtdicht afsluiten.
  8. Doe er een etiket op met de naam van de groente en de dag van invriezen.
  9. In de vriezer leggen en 24 uur laten invriezen.

[wp_ad_camp_1]

Uit de vriezer halen

Als je de venkel wilt bakken, of gebruiken in een stoofschotel of ovenschotel, dan kun je de groente direct vanuit de vriezer verwerken en verhitten.

Wilt je de venkel koken of rauw gebruiken, ontdooi de groente dan rustig in de koelkast.

Venkel bewaren

Bewaren doe je het beste in de koelkast. De venkel pas snijden als je de groente nodig hebt, en tot dit tijd verpakken in vershoudfolie. De hele knol is langer houdbaar dan een in stukjes gesneden groente.

Op deze manier bewaard kun je de groente een week bewaren.

Reeds gekookte of gebakken venkel kun je in de koelkast maximaal 2 dagen bewaren. In dat geval wel in een afgesloten bakje, en niet los in de koelkast.

Ingevroren blijft de groente ongeveer 8 maanden goed in de vriezer.

[wp_ad_camp_1]