Vijgenjam maken

Vijgenjam maken kun je het beste doen met vruchten die nog niet rijp zijn, en zeker niet met vruchten die overrijp zijn.
Zijn de vijgen dus al donker van kleur, dan zijn de vijgen eigenlijk niet meer geschikt om er jam van te maken.
Overigens zullen de meeste vijgen gekocht moeten worden, hoewel er tegenwoordig ook vijgenbomen te koop zijn van rassen die het ons goed doen. Het enige wat het boompje nodig heeft is een zonnige en een wat beschutte plek.
Dan kun je na een aantal jaren eigen vijgen oogsten.
Tot die tijd moet je de vijgen bij de groenteboer of op de markt kopen. Nu weten we natuurlijk wel dat vijgen ook wel eens te koop zijn in de supermarkt, maar de kwaliteit is aldaar niet altijd even goed.
Vooral dus niet omdat je mooie vijgen wilt, die nog niet overrijp zijn en donker van kleur.
[wp_ad_camp_1]
Vijgenjam maken
Vijgenjam maken kan soms een jam opleveren die te zoet is. Dat komt omdat de vijgen van nature al zoetig zijn, en te veel suiker kan de jam dan ietwat te zoet maken.
Pas dus op met de hoeveelheid suiker die je gebruikt. Je wilt immers de smaak van vijgen in de jam, en niet van suiker.
Om de jam te controleren, of de jam wel genoeg stolt, plaats je voor het maken van de jam een klein bordje in de koelkast.
Ingrediënten
500 Gram Verse Vijgen
300 Gram Suiker
2 Eetlepels Vers citroensap
2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Bereiding
- De vijgen wassen, steeltjes verwijderen, en in kleine stukjes snijden.
- Doe de stukjes in een pan, en voeg citroensap en suiker toe.
- Op een middelhoog vuur verhitten gedurende 5 tot 10 minuten.
- Dan de pan van het vuur halen en met een staafmixer de jam pureren.
- Pak nu het bordje uit de koelkast en doe een paar druppels jam op het koude bordje. Kijk na 1 tot 2 minuten of de jam gestold is.
- Giet de jam in de jampotten, doe de deksel erop, en laat de jam 5 minuten met de deksel naar afkoelen. Bij voorkeur op een schone theedoek.
- De jampotten weer met de deksel naar boven draaien, en de jam nog een uur laten afkoelen.
[wp_ad_camp_2]
Vijgenjam zonder suiker maken
Vijgenjam zonder suiker maken we in dit recept met appeldiksap als suikervervanger, maar om heel eerlijk te zijn proef je dit wel. Het smaak ietwat naar appels en vijgen.
Ingrediënten
500 Gram Vijgen
2 Gram Agaragar
200 Milliliter Appeldiksap
2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
- Bereiding
- Was de vijgen, stelen verwijderen, en in kleine stukjes snijden.
- Doe het diksap in de pan en voeg de vijgen toe. Eventueel een beetje water toevoegen.
- Op een middelhoog vuur de vijgen zacht koken. Dit kan 5 tot 15 minuten duren, afhankelijk van de rijpheid van het fruit.
- Neem de pan van het vuur en pureer de vijgen met een staafmixer.
- Voeg de agaragar toe, en roer dit door de jam.
- In jampotten vullen tot aan de rand, deksel erop draaien, en met de deksel naar beneden op een theedoek plaatsen.
- Gedurende 5 minuten laten afkoelen, dan de jampotten weer omdraaien met de deksel naar boven en nog een uur laten afkoelen.
Houdbaarheid vijgenjam en de vijgenjam zonder toegevoegde suiker
De vijgenjam met suiker kan afgesloten 8 tot 12 maanden bewaard worden, bij kamertemperatuur. Wel donker bewaren omdat anders de kleur vies bruin kan worden, maar ook smaak en textuur kunnen verminderen.
Is een jampot geopend moet de jam in de koelkast bewaard worden, met de deksel op de jampot. De jam kan maximaal 4 maanden in de koelkast bewaard worden.
De jam zonder toegevoegde suikers moet altijd in de koelkast bewaard worden, en kan nog een dag of tien in de koelkast bewaard worden.
[wp_ad_camp_1]