Zilveruitjes inmaken
Zilveruitjes inmaken, iets wat typisch Nederlands is en normaal gesproken gewoon in de supermarkt gekocht kan worden.
Maar het voordeel van zelf zilveruitjes inleggen, zoals het inmaken ook wel genoemd wordt, is tweeledig. Handig als je een voorraadje hebt staan, en je kunt natuurlijk de smaak zelf bepalen.
Want welke pot je ook koopt in de supermarkt, de smaak is nagenoeg hetzelfde.
Maak je de uitjes helemaal zelf in, dan kun je nog wat spelen met de smaak door er extra smaakmakers aan toe te voegen.
Dan kunnen onder andere zijn: Stukjes paprika, stukjes rode of groene peper, mosterdzaad, peperkorrels, extra suiker of juist minder suiker, en ga zo maar door.
De smaak ligt voornamelijk aan jezelf.
[wp_ad_camp_1]
Zilveruitjes inmaken
In dit recept gebruiken we ongeveer een kilo zilveruitjes, wat ongeveer voldoende is voor 10 jampotten of weckpotten. Natuurlijk afhankelijk van de grootte.
Deze jampotten of weckpotten moet je vanzelfsprekend vooraf goed schoonmaken en steriliseren. Vergeet daarbij ook de deksels niet.
Voor wat betreft de uitjes, kijk die vooraf een keer goed na. Minder mooie of rottende exemplaren gooi je gewoon weg.
Ingrediënten
1 Kilo Zilveruitjes
1 Eetlepel Peperkorrels
1 Eetlepel Mosterdzaad
4 Eetlepels Kristalsuiker
400 Milliliter Kraanwater
600 Milliliter Azijn
Zout
10 Laurierblaadjes
10 Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpot of jampotten
Bereiding
- Allereerst de zilveruitjes schoonmaken.
- In een grote pan doen en zout over de uitjes strooien.
- Vul de pan met water totdat de uien net onder water staan.
- Als je ruimte in de koelkast hebt, zet je de pan in de koelkast, anders gewoon bij kamertemperatuur.
- Na 24 uur spoel je de uitjes af onder de kraan, en gooi je het zoute water weg.
- Zilveruitjes terug in de pan doen, weer bestrooien met zout, en weer de pan tot net boven de uitjes vullen.
- Laat dit weer 24 uur in de koelkast of bij kamertemperatuur staan.
- Na 24 uur weer afspoelen onder stromend water.
- Nu de 400 milliliter water, de azijn, de peperkorrels, het mosterdzaad, en de suiker in een pan doen, maar de zilveruitjes niet in de pan doen.
- Breng het mengsel aan de kook op een zacht vuur, totdat alle suiker is opgelost. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
- Doe de zilveruitjes in de jampotten of weckpotten, en giet de warme mix er voorzichtig over tot aan de rand.
- De potten met de deksels afsluiten, en ongeveer 20 minuten in een inmaakketel verwarmen op 90 graden.
- Uit de ketel halen en op een theedoek laten afkoelen.
- Om het beste en lekkerste resultaat te krijgen moet je de potten nu nog 3 tot 4 maanden in een donkere kast laten staan.
De ingelegde zilveruitjes kun je ongeveer 8 tot 9 maanden bij kamertemperatuur bewaren, mits de pot nog niet geopend is.
Een geopende pot kun je het beste afgesloten in de koelkast bewaren, en blijft nog 4 tot 6 weken goed.
[wp_ad_camp_1]