Zuurkool maken
Zuurkool maken hoef je in Nederland natuurlijk niet te doen omdat je nergens deze Hollandse lekkernij kunt kopen.
Want je kunt het uit vat bij de meeste groenteboeren kopen, bij sommige slagers, en in de supermarkt. Alhoewel het daar vaak niet uit het vat komt en kant en klaar verpakt is.
Als je echter veel kool hebt, is het maken van zuurkool een erg goede methode om de kool langer houdbaar te maken.
Zuurkool wordt normaliter van witte kool gemaakt, maar kan eventueel ook van andere soorten kool gemaakt worden, en dit kan soms ook een erg lekkere variant zijn.
Je kunt verse rode kool gebruiken, spitskool, en ga zo maar door.
[wp_ad_camp_1]
Zuurkool maken
In dit recept maken we op traditionele manier de zuurkool van witte kool en wortelen, maar je kunt natuurlijk de wortelen, en meestal wordt hier winterpeen voor gebruikt, ook weg laten.
Het lijkt misschien dat er grote hoeveelheden in het recept staan, maar een witte kool is snel al enkele kilo's. Bovendien smaakt de zuurkool beter als in dit grotere hoeveelheden gemaakt wordt.
De zuurkool maken we in een zuurkoolpot. Het voordeel is dat er geen zuurstof bij kan komen, en de kool door een zwaar gewicht of steen onder het water wordt gehouden.
Je kunt natuurlijk ook een plastic vat gebruiken, waar bijna alle zuurkool in gemaakt wordt. Ook hierin moet je de kool onder het water houden met iets zwaars.
Wel één keer per week openen en meteen weer afsluiten. Dat doe je om het gas uit de kool te laten ontsnappen. Je kunt eventueel ook een afsluitbare emmer gebruiken.
Bij een zuurkoolpot, dat afgesloten is, hoor je regelmatig het gas uit de kool door het water naar boven borrelen.
Ingrediënten
5 Grote wortelen
5 Kilo Witte kool
75 Gram Zout
Handje kruidnagels
Handje Jeneverbessen
Bereiding
- Zorg dat de zuurkoolpot goed schoon is, en dat is natuurlijk ook van toepassing op een vat of een afsluitbare emmer.
- De buitenste bladeren van de witte kool verwijderen, maar gooi deze bladeren niet weg.
- De kool in dunne reepjes snijden, of fijn snijden met behulp van een keukenmachine.
- Zout onder in vat of zuurkoolpot strooien.
- Daar ongeveer 5 tot 10 centimeter kool opleggen.
- Daar weer zout over strooien.
- Was de bladeren die je hebt overgehouden, maak ze droog, en leg deze op de kool in de zuurkoolpot of vt.
- Duw hard, bijvoorbeeld met een pureestamper op de bladeren zodat de geraspte kool in elkaar gedrukt wordt, en er vocht uit de bladeren komt.
- Haal de bladeren er weer uit, en strooi er wat kruidnagels en jeneverbessen over.
- Doe op deze manier nog drie lagen in de zuurkoolpot of in het vat. Telkens met behulp van de buitenste bladeren goed aanduwen, en steeds kruidnagels en jeneverbessen erover strooien.
- Uiteindelijk moet de kool onder vocht staan. Is dit niet het geval doe er dan wat water met zout bij.
- Doe de buitenste bladeren er weer op in zuurkoolpot of vat. In plaats van deze bladeren kun je overigens ook een schone katoenen doek gebruiken.
- Leg gewicht of stenen op de bladeren, en sluit de zuurkoolpot of het vat af.
- 9 tot 14 dagen bij kamertemperatuur bewaren, iets warmer is nog beter. De ideale temperatuur is boven de 20 graden maar niet boven de 25 graden.
- Daalt de hoeveelheid vocht voeg je wat water toe.
- Na deze eerste 9 tot 14 dagen mag de kool op een koele plek bewaard worden, en moet gedurende 8 tot 9 weken verder fermenteren.
Houdbaarheid zelf gemaakte zuurkool
Verse zuurkool kan in vat of zuurkoolpot minstens nog 6 maanden na het maken bewaard worden.
Doe je het in zakjes of iets dergelijks kan het beduidend minder lang bewaard worden.
[wp_ad_camp_1]