Site Overlay
Bonen drogen

Bonen drogen

Bonen drogen is misschien wel de makkelijkste bewaarmethode, en waar eigenlijk het minste werk bij komt koken. Eigenlijk zijn het gewoon droogbonen, die dus aan de stok of plant in de moestuin al gedroogd zijn.

Met nadruk wijzen wij erop dat het drogen van bonen, en dat is ook van toepassing op het drogen van andere peulvruchten, niet mogelijk is met de verse bonen of andere peulvruchten die je in de supermarkt of bij de groenteboer kunt kopen.

Je hebt dus echt droogbonen nodig. Bonen due die niet geoogst worden, maar blijven hangen tot de peulen helemaal gedroogd zijn, en de grote bonen uit de peul gehaald kunnen worden.

Als de bonen nog niet helemaal gedroogd zijn, of niet goed gedroogd zijn, kun je de peulen nog op een droge en warme plek ophangen om af te drogen.

Dit is vooral nodig als de zomer vrij nat is.

Of het nodig is kun je eigenlijk vrij makkelijk aan de peulen voelen, als je deze beet pakt en er met de handen wat in knijpt, moet droge peulen knisperen. Daarom worden deze peulen ook wel knisperbonen genoemd.

Hoor je dus niets, moeten de peulen opgehangen worden, bijvoorbeeld op een droge zolder, of aan de plant blijven hangen.

Overigens kunnen de peulen vrij lang aan de plant blijven hangen, zolang het weer vrij droog is. Dan kunnen de peulen wel tot aan de eerste vorst aan de plant blijven hangen. Bonen zijn overigens erg vorstgevoelig, dus bij een beetje vorst kunnen de bonen helemaal verloren gaan.

Dus wel op tijd oogsten.

Bonen drogen

Bij deze methode van drogen gaan we er vanuit dat de bonen nog niet goed gedroogd zijn, en dus opgehangen moeten worden op een droge en warme plek.

Een vorstvrij schuurtje, of een zolder zijn goede droogplekken.

In een schuurtje zonder verwarming kan dit langer duren.

Ingrediënten

Hiertoe heb je nog niet voldoende gedroogde peulen nodig, waar de bonen nog in zitten. De sorot boon maakt eigenlijk niets uit.

Bereiding

  1. Haal de peulen van de plant, maar laat een stukje steel zitten om aan vast te maken.
  2. Bind de stelen samen en hang ze op een droge plek op.
  3. Leg er een bak onder of een stuk krant, voor het geval dat een peul open gaat en de bonen eruit vallen.

Bonen voldoende gedroogd?

Als de bonen knisperen als je de peul tussen de hand wrijft, zijn de bonen droog genoeg.

Gedroogde bonen bewaren

Gedroogde bonen bewaar je droog en donker. Dus in een voorraadbus in een kast of kelder

Gedroogde bonen eten

Gedroogde bonen moeten eerst 10 tot 12 uur wellen in water met een snufje zout. Daarna moeten de bonen nog 45 minuten tot een uur gekookt worden.

Bonen kweken

Overigens kun je de gedroogde bonen volgend jaar ook weer in de moestuin zaaien, zodat je in de zomermaanden weer verse bonen hebt.

Deel ons op social media