Rabarberjam maken

Rabarberjam maken

Rabarberjam maken is wat anders dan rabarber maken, het gerechtje dat vaak net als appelmoes bij de hoofdmaaltijd gegeten wordt, of door een nagerecht gebruikt wordt.

Ook daar gaat normaliter suiker door, maar niet zo veel als bij deze jam. De suiker zorgt er namelijk voor dat de jam lang houdbaar is, maar daardoor is de jam ook zoeter van smaak.

We geven verderop in dit artikel ook een recept om rabarerjam zonder suiker te maken dat wel minder lang houdbaar is.

[wp_ad_camp_1]

Rabarberjam maken

Dit recept voor rabarberjam maken is voldoende voor twee potten jam. Door de hoeveelheden te vermenigvuldigen kun je meer dan 2 potten maken.

Ingrediënten

750 Gram Rabarber
650 Gram Geleisuiker
0,5 Theelepel Kaneelpoeder
Sap van een halve citroen
1 Vanillestokje
2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Bereiding

  1. De rabarber schoonmaken en in kleine stukken snijden.
  2. Doe de rabarber in een grote pan en voeg geleisuiker, Kaneelpoeder, en het citroensap toe.
  3. Snij het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Voeg dit ook toe aan de inhoud van de pan. Doe ook het vanillestokje erbij.
  4. Aan de kook brengen, en daarna gedurende 4 minuten laten koken, terwijl je blijft roeren.
  5. De jam in de jampotten vullen tot aan de rand.
  6. De deksel erop draaien en met de deksel naar beneden op een theedoek 5 minuten late afkoelen.
  7. Dan de jampotten omdraaien en nog een uur laten afkoelen.

[wp_ad_camp_2]

Rabarberjam zonder suiker maken

Rabarberjam zonder suiker maken we in dit recept met agar agar, en ahornsiroop. De hoeveelheid ahornsiroop kun je zelf bepalen, en kun je zelfs helemaal weglaten om de echte rabarbersmaak te behouden.

Lees ook  Kastanjejam maken

Ingrediënten

1 Kilo Rabarber
6 Gram Gelatine
4 Gram Agar agar
150 Gram Ahornsiroop
Water
2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Bereiding

  1. De rabarber schoonmaken en in stukjes snijden.
  2. Doe de stukjes met ruim water in een pan en breng het aan de kook.
  3. Laat het 15 tot 20 minuten zachtjes koken.
  4. De agar agar toevoegen en eventueel de siroop. Goed door de jam roeren.
  5. De gelatine volgens de gebruiksaanwijzing laten weken.
  6. Haal de pan van het vuur en knijp de gelatine uit. Roer de gelatine door de jam, totdat dit geheel is opgelost.
  7. De jam tot aan de rand in de potten vullen, de deksel erop draaien, en 5 minuten met de deksel naar beneden op een theedoek plaatsen.
  8. De jampotten omdraaien, en nog een uur met de deksel naar boven laten afkoelen.

Houdbaarheid rabarberjam en de rabarberjam zonder toegevoegde suiker

De rabarberjam met suiker kun je, mits de jampotten nog niet geopend zijn, 8 tot 12 maanden bij kamertemperatuur bewaren. Bij voorkeur wel donker bewaren.

Een geopende jam pot kun je maximaal nog 4 maanden in de koelkast bewaren.

De variant zonder suiker is veel minder lang houdbaar, en moet altijd in de koelkast bewaard worden. Deze kun je afgesloten 4 tot 6 maanden in de koelkast bewaren, en geopend nog ongeveer 10 dagen.

[wp_ad_camp_1]