Bosbessenjam maken

Bosbessenjam maken

Bosbessenjam maken, bosbessen worden vaak in Nederland blauwe bessen genoemd. De bessen kunnen in een gewone jam of in een jam zonder toegevoegde suikers gebruikt worden.

Welke versie ligt natuurlijk aan jezelf. Bij de recepten die we hieronder vermelden verschilt de smaak niet echt veel tussen beide soorten, dus je kunt er gerust voor kiezen om de versie te maken zonder toegevoegde suikers.

Dit is natuurlijk gezonder dan de versie met toegevoegde suiker.

Wat bosbessen betreft, en die mag je zelfs in grote delen van Nederland niet in het wild zoeken, zit er een groot verschil tussen wilde bosbessen en de blauwe bessen die gekweekt worden.

Deze laatste zijn veel groter dan de wilde variant.

[wp_ad_camp_1]

Bosbessenjam maken

Bosbessenjam maken we bij voorkeur van verse bosbessen die we op de markt kopen als ze wat goedkoper zijn, want in de supermarkt kan dit verse fruit best wel duur zijn.

Belangrijk is wel, en dat is vooral van toepassing op de bessen die je vaak voor verpakt in de supermarkt kunt kopen in kleine bakjes, dat de bosbessen vers zijn en stevig.

Zijn de blauwe bessen zacht of slap, dan zit er minder sap in en wordt de jam die je wilt maken minder smaakvol.

Ingrediënten

1 Kilo Bosbessen
500 Gram Geleisuiker
60 Milliliter Vers citroensap
3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Bereiding

  1. Was de bosbessen en laat deze goed uitlekken.
  2. Bosbessen in een pan doen samen met het citroensap.
  3. Goed roeren en aan de kook brengen.
  4. Gedurende 15 minuten op een matig vuur laten koken, totdat de bessen open geknapt zijn.
  5. De geleisuiker bij de bessen voegen.
  6. Roer de bessen nog even goed door en laat ze nog 4 tot 5 minuten koken.
  7. Als er schuim op de jam zit kun je dit met een schuimspaan er vanaf scheppen.
  8. Doe de jam in jampotten, draai de deksel dicht, en laat de jam met de deksel naar beneden 5 minuten afkoelen.
  9. Draai de jampotten weer goed, en laat de jam Minimaal nog een uur afkoelen.
Lees ook  Abrikozenjam maken

[wp_ad_camp_2]

Bosbessenjam zonder suiker maken

Bosbessenjam zonder suiker maken we in dit recept met chiazaad, en om de jam iets zoeter te maken voegen we ahornsiroop toe. Helemaal zonder toegevoegde suiker dus.

Ingrediënten

400 Gram Bosbessen
2 Eetlepels Chia zaad
2 Eetlepels Ahorn siroop
2 Scheutjes Citroensap
1 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampot

Bereiding

  1. Was de bosbessen en doe ze in een pan.
  2. Voeg ahornsiroop en het citroensap toe, en meng de jam goed door elkaar.
  3. Op een laag vuur aan de kook brengen, totdat het begint te koken.
  4. De jam met een staafmixer pureren.
  5. Chia zaad erdoor roeren en op een laag vuur dikker laten worden. Let op dat het niet aanbrand.
  6. De jampot met de jam vullen, deksel erop draaien, en met de deksel naar beneden op een theedoek laten afkoelen.

Houdbaarheid bosbessenjam en de bosbessenjam zonder toegevoegde suiker

De bosbessenjam die gemaakt is met geleisuiker kan afgesloten tot maximaal een jaar bewaard worden.

Als de jampot geopend is, kan de jam in de koelkast nog 3 tot 4 maanden bewaard worden.

De jam zonder toegevoegde suikers kan in de koelkast ongeveer 10 dagen bewaard worden.

[wp_ad_camp_1]