Site Overlay
Pruimensap maken

Pruimensap maken

Pruimensap maken is makkelijker dan de meeste zullen denken, want dit sap kan gemaakt worden door de pruimen in een grote pan te koken, of zoals we het hier doen, gewoon met een ontsapper of blender.

Vooral een dergelijke ontsapper, een apparaat die voor enkele tientjes al kunt kopen, stelt je in de gelegenheid om van een kleine hoeveelheid pruimen sap te maken. Als je alleen een pan hebt om te ontsappen, zul je daar meestal een grotere hoeveelheid pruimen in verwerken, temeer omdat deze methode toch wel vrij omslachtig is.

Daar hoef je met een sapcentrifuge dus geen rekening mee te houden, je kunt gewoon snel tussendoor even een stuk of 4 tot 5 pruimen ontsappen, en je hebt het heerlijkste sap.

Overigens kan ook een blender een handig apparaat zijn om pruimen tot sap fijn te maken, maar dan moet je haast wel wat water toevoegen.

En dat is bijvoorbeeld ook ideaal met kleinere kinderen, want je wilt natuurlijk ook niet dat ze veel drinken waar veel suiker inzit.

Overigens kun je met een sapcentrifuge of een blender het vruchtvlees eruit halen, maar het ook gewoon in het sap laten zitten. Dit laatste is natuurlijk gezonder, omdat vezels goed zijn voor de darmwerking.

Pruimensap maken

Het voordeel van zelf pruimensap maken is, ten opzichte van de sapsoorten die je in de supermarkt kunt kopen, is dat je zelf kiest voor de hoeveelheid suiker die in het sap gaat.

Je kunt wat suiker toevoegen om het sap wat zoeter te krijgen, maar ook in het geheel geen suikers toevoegen, en alleen puur sap drinken. Of je voegt honing toe in plaats van suiker.

In het onderstaande recept gebruiken we een blender.

Ingrediënten

4 tot 5 Pruimen
Halve citroen
1 Eetlepel Honing
250 Milliliter Koud water
IJsblokjes

Bereiding

  1. De pruimen schoonmaken en de pit verwijderen.
  2. Knijp met de handen het sap uit de halve citroen, bij voorkeur boven de beker van de blender.
  3. Voeg het water, de pruimen, de honing, en naar wen ijsblokjes toe
  4. In 15 tot 20 seconden fijn maken, en in een glas of beker doen om te drinken.

Houdbaarheid zelf gemaakt pruimensap

Dit zelf gemaakte pruimensap, waar eigenlijk geen enkel ingrediënt aan is toegevoegd die bij kan dragen aan de houdbaarheid, kan 1 tot maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden.

Maar, bij langer bewaren dan enkele uren kunnen veel vitaminen verloren gaan, en kan het sap verkleuren. Daartoe altijd citroensap toevoegen dat verkleuring tegen kan gaan.

Wil je het sap langer bewaren dan is invriezen een goede optie.

Daartoe doe je het sap in een ijsblokjesvorm, en vriest het in.

Na 2 uur haal je de blokjes uit de vorm, en doet de blokjes in een diepvriesbakje. Luchtdicht afsluiten en weer in de vriezer plaatsen.

Het sap is nu ongeveer 3 maanden houdbaar.

Deel ons op social media