Gekonfijte Ananas

Gekonfijte Ananas

Gekonfijte ananas is een heerlijke zoete lekkernij, tenminste als je liefhebber van fruit of van verse ananas bent.

We moeten er dan ook bij vertellen dat je natuurlijk niet bang moet zijn voor een beetje extra suiker, want deze lekkernij smaakt naar ananas, maar bevat best wel veel suiker.

Suiker is de bron waardoor de gekonfijte ananas langer houdbaar is, eigenlijk hetzelfde principe waardoor ananasjam een tijd lang bewaard kan worden.

De ananas kan in schijven gesneden worden, maar ook in stukjes, het ligt er maar net aan wat je zelf het fijnste lijkt.

Het fruit kan als snack gegeten worden of gebruikt worden als decoratie op taart, maar past bijvoorbeeld ook erg goed bij chocoladefondue.

[wp_ad_camp_1]

Gekonfijte ananas

Gekonfijte ananas maken is niet moeilijk, het kost alleen relatief veel tijd. Niet dat het zoveel tijd kost om het te maken, maar er zit veel wachttijd en droogtijd in de werkwijze.

Ingrediënten

1 Ananas
100 Milliliter Water
250 Gram Kristalsuiker
Suiker om te bestrooien

Bereiding

  1. Maak de ananas schoon en snij de vrucht in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Een kleine ananas kun je gerust in plakken snijden in plaats van stukjes. Haal dan wel de harde kern eruit.
  2. In een pan het water verhitten en hierin de suiker helemaal oplossen.
  3. Doe de ananas erbij, en laat dit ongeveer 9 minuten koken.
  4. Dan het vuur uit en in de pan helemaal laten afkoelen.
  5. De stukjes ananas in een vergiet laten uitlekken.
  6. Dan doe je de stukjes ananas in een kom of schaal, en strooit daar ruim suiker over. Meng het goed door elkaar, en laat het 12 uur staan.
  7. Leg de stukjes op bakpapier op de bakplaat, of op bakpapier in de voedseldroger.
  8. Laat het bij 50 graden drogen. De droogtijd hangt af van het soort apparaat. Het is klaar als de suiker begint te kristalliseren.
Lees ook  Gekonfijte Kumquats

Gekonfijte ananas kun je het beste droog en donker bewaren, maar dat hoeft niet in de koelkast. Op de juiste manier bewaard blijft het 6 maanden tot een jaar goed.

Deze methode van konfijten is er slechts één van vele. Er zijn dus meer methoden, zoals bijvoorbeeld de volgende.

[wp_ad_camp_2]

Ananas konfijten met saffraan en vanille

Gekonfijte ananas met saffraan en vanille is een simpelere methode wat tijd betreft, maar wel een bijzonder lekkere. De houdbaarheid is hierbij slechts enkele dagen, want er wordt geen suiker gebruikt om het gerecht te conserveren..

De op deze manier gekonfijte vrucht wordt vaak als dessert gebruikt, bijvoorbeeld met ijs.

Ingrediënten

1 Ananas
2 Vanillestokjes
1 Gram Saffraan
Scheutje Water

Bereiding

  1. Maak de ananas schoon en snij de vrucht in plakken van ongeveer 1 centimeter dikte.
  2. Snij de vanillestokjes in de lengte door.
  3. Doe de schijven ananas, een scheutje water, en de saffraan in een koekenpan of stoofpan.
  4. Schraap met een mespunt het merg uit de vanillestokjes, en doe dit ook in de pan.
  5. Op een zacht vuur verhitten, en de schijven af en toe omdraaien.
  6. Door het verhitten verliest de ananas sap, en wordt het fruit daarin gekaramelliseerd. Daardoor wordt de ananas ook gekonfijt.

[wp_ad_camp_1]