Broccoli invriezen

Broccoli invriezen

Broccoli invriezen is, naast het inmaken van deze groente, de bewaarmethode waarmee je deze groente het langste kunt bewaren. Want ingevroren kun je deze groente maar liefst 8 maanden bewaren.

Ideaal dus om de groente in te vriezen als de broccoli een keertje extra goedkoop in de supermarkt ligt, of op de markt.

En ook ideaal om deze seizoensgroente ook in de maanden te kunnen eten dat de verse broccoli een stuk duurder is, of misschien helemaal moeilijk te verkrijgen is.

[wp_ad_camp_1]

Broccoli schoonmaken

Broccoli schoonmaken is een niet al te moeilijk karweitje, eigenlijk hoef je alleen maar de roosjes van de steel te snijden, en de groente goed te wassen.

Daarbij kun je de roosjes klein of groter snijden, afhankelijk van je eigen wensen. Daarbij moeten we wel aantekenen dat kleine roosjes minder lang hoeft te koken of minder lang hoeven te roerbakken of wokken.

De stelen en de stronk gooi je normaliter weg, maar dat hoeft niet. Dunnen stelen kun je namelijk gewoon ent als de roosjes eten, en van de dikkere stronk kun je prima een broccolisoep maken.

De roosjes en de stelen kun je invriezen, en zelfs de dikkere stronk kan worden ingevroren om op een later moment er soep van te koken. Deze kun je dan nog 3 maanden in de vriezer bewaren.

[wp_ad_camp_2]

Broccoli invriezen

Broccoli invriezen doe je dus door de groente schoon te maken, en de bloem in roosjes te snijden. Daarna moet de groente geblancheerd worden om de houdbaarheid te verlengen.

Zonder blancheren blijft de groente slechts 3 tot 4 maanden goed in de vriezer.

Lees ook  Courgette invriezen

Ingrediënten

1,2 Kilo Broccoli

Bereiding

  1. Leg de broccoli in ruim water met veel zout. Zo gaat ongedierte dood wat in de groente zit.
  2. Snij de broccoli in roosjes, en snij eventueel de dunnere stelen in stukken.
  3. De stronk hebben we verder niet meer nodig.
  4. Was de groente nog een keer goed.
  5. Breng water in een pan aan de kook, en voeg voorzichtig de groente toe.
  6. Laat de groente 2 tot 3 minuten koken op een zacht vuur.
  7. Afgieten en meteen onder koud stromend water afspoelen. Zo stopt het kookproces.
  8. Doe de broccoli in diepvrieszakken of diepvriesbakken, luchtdicht afsluiten, en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.
  9. Als je een invriesvak hebt, leg je de groente in dit vak. Anders gewoon in de vriezer.
  10. Minimaal 24 uur in de vriezer laten.

[wp_ad_camp_1]

Uit de vriezer halen

Groente, dus ook broccoli, kun je het beste langzaam in de koelkast ontdooien.

Dat duurt weliswaar een stuk langer, maar de smaak en de textuur van de groente blijven beter bewaard.

Broccoli bewaren

Verse broccoli kun je in de koelkast tot maximaal een week bewaren. Bij voorkeur dan niet in een plastic afgesloten verpakking bewaren.

Gekookte of gebakken broccoli kun je in de koelkast nog 1 tot 2 dagen bewaren.

In de vriezer kan de groente 8 maanden bewaard worden.

[wp_ad_camp_1]