Citroen inmaken

Citroen inmaken
26 februari 2021
Geschreven door
Jay Cece

Citroen inmaken, de lekkernij die van oorsprong vaak gebuikt wordt als smaakmaker in de Noord-Afrikaanse keuken en de Turkse keuken.

Dat wil overigens niet zeggen dat je bij de Nederlandse keuken geen ingemaakte citroen kunt gebruiken, want wij vinden het bij sommige stamppotten ook erg lekker.

Het heeft een typische smaak, en je zult al verwachten dat ingemaakte citroen een beetje een frisse smaak heeft.

Op dezelfde manier kun je overigens ook andere citrusvruchten inmaken, die dan ook weer een specifieke smaak hebben. Zomers is het bijvoorbeeld erg lekker om ingemaakte sinaasappel of mandarijn te eten, of natuurlijk sappige kumquats.

[wp_ad_camp_1]

Citroen inmaken

Citroen inmaken is erg makkelijk, maar je moet wel eventjes geduld hebben voordat je van deze lekkernij kunt snoepen. Je moet namelijk na het inmaken minimaal 3 tot 4 weken wachten.

Als extra smaakmaker doen wij er wat laurierblaadjes en peperkorrels bij, maar je kunt ook andere smaakmakers gebruiken. Bijvoorbeeld tijm, knoflook, ui, gedroogde pepers, steranijs, enzovoorts.

Ingrediënten

Citroenen, de hoeveelheid ligt natuurlijk aan de hoeveelheid die je wilt inmaken.
Grof Zeezout
Laurierblaadjes
Droge peperkorrels
Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten

Bereiding

  1. De citroenen schoonboenen met een borsteltje en wat water.
  2. Een derde van de citroenen pers je uit.
  3. Snij de rest van citroenen in dunne schijfjes of in partjes. Pitten haal je er zoveel mogelijk uit.
  4. Doe wat grof zeezout op de bodem van de weckpot, en doe er citroenschijfjes of partjes in.
  5. Doe ook tussen de partjes of partjes zeezout, en op de citroenen.
  6. Voeg ook de smaakmakers toe, in dit geval de laurierblaadjes en peperkorrels. Het beste resultaat krijg je door niet te besparen op het zeezout, en de smaakmakers ook tussen de schijfjes of partjes citroen te stoppen. Een eetlepel zeezout per citroen is goed.
  7. Druk de inhoud van de weckpotten ietwat aan, en vul eventueel wat citroen en smaakmakers na.
  8. Voeg het citroensap toe, gelijk over de weckpotten verdelen, en de rest water bijvullen tot aan de rand van de weckpot.
  9. De weckpotten afsluiten en de weckpotten op een donkere plek wegzetten.
  10. Om de dag de weckpotten even heen en weer schudden om alles goed te verdelen.
  11. Dit doe je gedurende 3 tot 4 weken, daarna kun je genieten.
Lees ook  Citroenmelisse azijn

Citroenen wecken met tijm en jeneverbessen

In plaats van met de boven genoemde smaakmakers, kun je de citroenen ook inleggen met tijm en jeneverbessen.

Ingrediënten

8 Citroenen
120 Gram Zeezoout
4 Takjes Verse Tijm
10 Jeneverbessen
1 of 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten

Bereiding

  1. Knip de takjes tijm in stukjes.
  2. Zes citroenen doormidden snijden en pitjes er zoveel mogelijk uithalen.
  3. Iedere helft een beetje open en er zeezout in strooien.
  4. De citroenhelften in de weckpot doen en ietwat aandrukken.
  5. De stukjes tijm en de jeneverbessen tussen de citroenen duwen.
  6. De rest van het zout op de citroenen strooien.
  7. De overgebleven citroenen uitpersen, en het sap in de weckpot of weckpotten doen.
  8. Is de pot nog niet tot de rand gevulde dan meer citroenen uitpersen en tot de rand bijvullen.
  9. Weer ongeveer 4 weken op een donkere plek laten staan.

[wp_ad_camp_1]