Citroenjam maken

Citroenjam maken

Citroenjam maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk, maar het blijkt dat deze frisse jam vaak als cadeau wordt weggegeven, en minder vaak gegeten wordt.

Jammer eigenlijk, want deze jam is juist bij het ontbijt erg lekker, en lekker fris. Het is dus juist een soort jam, en dat is ook van toepassing op jam van andere citrusvruchten, die soms gegeten wordt op vakantie als we in een hotel verblijven.

Gek toch dat we deze luxe jam dan wel eten. Misschien dat citroenjam niet vaak te kop is, of te duur.

Maar met dit recept kun je deze heerlijke jam gewoon thuis maken, en dus thuis ook van dat vakantiegevoel kunnen genieten.

[wp_ad_camp_1]

Citroenjam maken

Citroenjam maken doe we bij voorkeur met biologische citroenen, die je tegenwoordig zelfs gewoon in de supermarkt kunt kopen.

Kun je geen biologische citroenen vinden, neem dan gewone die je dan wel goed schoon moet boenen.

Ingrediënten

7 Citroenen
750 Milliliter Water
1 Kilo Suiker
3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Bereiding

  1. De citroenschil van alle citroenen dun schrapen.
  2. De citroenen uitpersen voor in totaal 250 milliliter citroensap.
  3. Van de uitgeperste citroenen het vruchtvlees uit de citroenen halen, maar de velletje gebruiken we niet.
  4. De citroenrasp, het water, het vruchtvlees, het citroensap, en de suiker in een grote pan doen, en langzaam aan de kook brengen.
  5. De jam gedurende 5 tot 10 minuten laten inkoken.
  6. De jam eventueel afschuimen, en daarna in de jampotten gieten, tot aan de rand.
  7. De deksels erop draaien, en de jampotten met de deksel naar beneden 5 minuten op een theedoek laten afkoelen.
  8. Daarna de jampotten weer omdraaien en nog een uur laten afkoelen.
Lees ook  Kweeperenjam maken

[wp_ad_camp_2]

Citroenjam zonder suiker maken

Citorenjam zonder suiker maken we in dit recept met agar agar, en agavesiroop. Je kunt eventueel ook een andere siroop gebruiken.

Ingrediënten

1 Kilo gepelde Citroenen. We telen de schil dus niet bij het gewicht.
Citroensap van 3 extra Citroenen
Rasp van 2 extra Citroenen
6 Gram Gelatine
4 Gram Agar agar
150 Gram Agavesiroop
2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Bereiding

  1. Snij de gepelde citroenen in stukken, en doe dit in een grote pan.
  2. Doe de rasp van 2 citroenen erbij, en voeg het citroensap toe.
  3. Aan de kook brengen en gedurende 20 minuten laten koken op een laag vuur. Blijf wel roeren.
  4. Voeg de agar agar toe en roer dit door de jam.
  5. Voeg de siroop toe en roer dit ook door de jam.
  6. De gelatine weken volgens de gebruiksaanwijzing.
  7. De pan van het vuur halen en de uitgeknepen gelatine door de jam roeren. Blijven roeren totdat de gelatine is opgelost.
  8. Vul de jampotten tot aan de rand, doe de deksel erop, en plaats de jampotten met de deksel naar beneden op een theedoek.
  9. Na 5 minuten de jampotten omdraaien en nog een uur laten afkoelen.

Houdbaarheid citroenjam en de citroenjam zonder toegevoegde suiker

Citroenjam, de variant met suiker, kan maximaal 12 maanden bewaard worden, mits de jam nog niet geopend is. Je kunt de jam bewaren bij kamertemperatuur.

Is de jam geopend kan de jam maximaal nog 4 maanden in de koelkast bewaard worden.

De jam zonder suiker, mits niet geopend, kan bij kamertemperatuur 4 tot 6 weken bewaard worden. Een geopende jampot kun je maximaal 4 weken in de koelkast bewaren.

[wp_ad_camp_1]