Groene tomaten inmaken
Groene tomaten inmaken wordt vaak aan het einde van het groeiseizoen gedaan, als er nog vrij veel tomaten aan de tomatenplanten zitten, maar ieder moment er vorst gemeten kan worden.
Tomatenplanten kunnen immers niet tegen vorst, en zou je de tomaten in dat geval aan de plant laten hangen, dan zouden de tomaten niet meer bruikbaar zijn.
Doorgaans, op enkele soorten na, kun je groente tomaten echter niet eten. Het inmaken om bijvoorbeeld e onderstaande manier kan dan een oplossing zijn om ze niet te hoeven weggooien.
Bovendien is dit eigenlijk best wel een lekkere oplossing, en dus is het eigenlijk helemaal niet erg om ze groen in te moeten maken.
[wp_ad_camp_1]
Groene tomaten inmaken
In dit recept gebruiken we tomaten die nog niet helemaal rood zijn, en dus nog niet helemaal rijp zijn. Dat kunnen groene tomaten zijn, maar ook tomaten die al lichtjes beginnen te kleuren.
Het maakt ook niet uit bij het inmaken, of de tomaten groot of klein zijn. Alle formaten kunnen gebruikte worden.
Overigens kun je dergelijke tomaten soms ook bij de groenteboer kopen.
Ingrediënten
0,7 Kilo Groene tomaten
240 Milliliter Witte azijn
240 Milliliter Water
18 Gram Inmaakzout
4 Gram Dillezaadjes
2 Gram Zwarte peperkorrels
1 Laurierblaandje
4 Teentjes knoflook
1 Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpot of inmaakglas
Bereiding
- De tomaten goed wassen en schoonmaken.
- Kleine tomaten doormidden snijden, groter in vier delen snijden.
- Maak de teentjes knoflook schoon.
- In een steelpan water doen.
- Voeg de azijn en het inmaakzout toe.
- Op een middelhoog vuur vuur aan de kook brengen, en laten koken totdat alle zout is opgelost.
- Doe de knoflook, de peperkorrel, de dillezaadjes, en het laurierblaadje onderin de weckpot of het inmaakglas.
- Leg de tomaten erin, en vul de pot tot een halve centimeter onder de rand met het zojuist gemaakte water met azijn en zout.
- Beweeg de tomaten ietwat heen en weer, zodat eventueel luchtbelletjes uit de pot gaan.
- De weckpot of het inmaakglas afsluiten met de deksel.
- Een pan met daarin voldoende water tot dan de rand, en de weckpot of het inmaakglas, aan de kook brengen.
- Laat het gedurende 10 tot 15 minuten koken.
- Haal het daarna voorzichtig ui het water, en plaats het op een theedoek op het aanrecht om af te doelen.
De ingemaakte groene tomaten kun je ongeveer een jaar bij kamertemperatuur bewaren, mits de pot nog niet geopend is.
Een geopende pot kun je in de koelkast maximaal 3 tot 4 weken bewaren.
[wp_ad_camp_1]