Ingelegde champignons
Ingelegde champignons zijn een goede, en vooral erg lekkere methode, om deze paddenstoelen langer houdbaar te maken. De smaak blijft bijvoorbeeld net zo goed behouden als bij het invriezen van paddenstoelen.
Maar je zit niet met het ontdooien, want dan kunnen de champignons nog wel eens te zacht worden als je ze op de verkeerde manier ontdooit.
En als de champignons iets te lang in de koelkast liggen, en dus wat minder mooi zijn, kunnen ze nog prima ingelegd worden.
De paddenstoelen die ingelegd zijn kun je daarna overigens goed gebruiken om in een saus te verwerken, of om te bakken. Ook kunnen ze gegeten worden als een hapje of borrelhapje, of als snack tussendoor.
[wp_ad_camp_1]
Ingelegde champignons maken
In dit recept gebruiken we gewone champignons, maar je kunt natuurlijk ook kastanjechampignons of andere paddenstoelen gebruiken, want de manier van inleggen blijft hetzelfde.
Ook portobello, wat in feite een grote soort champignon is, kun je op de onderstaande manier inleggen.
Ingrediënten
1 Sjalotje
0,5 Theelepel Peperkorrels
250 Gram Champignons
1 Theelepel Gedroogde dragon
2,5 Theelepel Gemberpoeder
1 Theelepel Gedroogde tijm
1 Theelepel Mosterdzaad
1 Theelepel Zout
3 Theelepels Suiker
3 Laurierblaadjes
125 Milliliter Witte wijnazijn
275 Milliliter Water
Olijfolie
Beetje soda
Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten of weckpotten
Bereiding
- De champignons met een zacht borsteltje of met keukenpapier schoonvegen. Doe dit nooit met water want dan kunnen de paddenstoelen zich helemaal volzuigen met water.
- Snij ze vervolgens in dikke plakken of in partjes. Kleine exemplaren kun je heel laten.
- Sjalotje schoonmaken en in ringen snijden..
- Doe azijn, de suiker, en het water in een grote pan. Breng het vervolgens aan de kook.
- Even laten koken op een zacjt vuur, totdat al de suiker is opgelost.
- Dragon, peperkorrel, gemberpoeder, mosterdzaad, tijm, en het zout toevoegen en goed doorroeren.
- Laat het mengsel nu op een zacht vuur ongeveer 5 minuten koken.
- Sjalotje en de champignons toevoegen. Verhoog het vuur en laat de champignons 2 minuten laten koken.
- Pan van het vuur nemen en zonder deksel helemaal laten afkoelen. Daarna de deksel erop doen en in de koelkast een nacht laten trekken.
- Afgieten in een vergiet en goed laten uitlekken.
- De weckpotten vullen met de champignons en de overigens ingrediënten, en de laurierblaadjes erop leggen.
- Daarna de weckpotten of jampotten vullen tot aan de rand met olijfolie.
- Deksel erop draaien, en donker bewaren. Bijvoorbeeld in een voorraadkast.Laat de paddenstoelen een week staan voordat je de pot openmaakt.
De ingelegde champignons kun je ongeveer 3 maanden bij kamertemperatuur bewaren, mits de pot nog niet geopend is en donker bewaard wordt.
Een geopende pot kun je, wel meer met de deksel erop, in de koelkast bewaren, en blijft nog 10 dagen tot 2 weken goed.
[wp_ad_camp_1]