Knoflook inmaken

Knoflook inmaken, doe je normaal gesproken in olie of in azijn. Dat zijn op zich verschillende smaken, en de ingemaakte knoflook zal vooral door de azijn licht van smaak veranderen.
Welke van de twee variaties het lekkerste is, hangt natuurlijk van de persoonlijke voorkeur af.
Onafhankelijk daarvan is knoflook gezond, en best lekker. Alleen die geur, maar gelukkig is de geur bij de ingemaakte knoflook minder sterk. En dat komt waarschijnlijk ook wel door de manier van eten.
Als je knoflook door een gerecht doet, zit de knoflook door het hele gerecht. Bij de ingemaakte knoflook eet je meestal één of een paar ingemaakte teentjes.
Daardoor heb je minder last van de sterke geur.
[wp_ad_camp_1]
Knoflook inmaken in olie
Knoflook inmaken in olie is een simpel klusje, alleen moet je er welk voor zorgen dat de knoflook vooraf goed droog is.
Dat is vaak geen probleem bij gekochte knoflook, maar als je een eigen moestuin hebt waarin de knoflook geteeld werd, is het wel zaak deze eerst op te hangen en goed te laten drogen.
In onderstaand recept wordt per weckpot 1 takje rozemarijn en 1 gedroogd rood pepertje toegevoegd. Verdeel je de knoflook over meerdere weckpotten heb je dus meer takjes rozemarijn en meer gedroogde rode pepertjes nodig.
We mengen voor het inmaken olijfolie en zonnebloemolie, omdat bij alleen olijfolie de teentjes hard kunnen worden.
Ingrediënten
10 bollen Knoflook
Zwarte peperkorrels
Olijfolie
Zonnebloemolie
1 Takje rozemarijn per weckpot
1 Gedroogde rode peper per weckpot
Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten
Bereiding
- Maak alle teentjes schoon en haal alle velletjes van de teentjes.
- Doe de teentjes in een pan en giet er zoveel water bij dat alle teentjes onder water staan.
- Aan de kook brengen en meteen de teentjes afgieten.
- Dan opnieuw schoon en koud water op de teentjes gieten. Weer aan de kook brengen en meteen afgieten. Hierna herhaal je dit nog een keer. Door het herhaaldelijk aan de kook brengen worden de teentjes zacht.
- Na de derde keer afgieten laat je de teentjes eerst afkoelen.
- Doe de teentjes in de weckpotten, voeg rozemarijn, rood pepertje, en per weckpot 10 tot 15 peperkorrels toe.
- Giet de weckpotten vol met voor de helft olijfolie en voor de helft zonnebloemolie. De olie moet tenminste twee centimeter boven de teentjes knoflook staan, anders kunnen ze bederven.
- De deksel er luchtdicht op doen. Bewaren in de koelkast.
De teentjes kunnen ongeveer 3 maanden bewaard worden.
[wp_ad_camp_2]
In azijn inmaken.
Knoflook in azijn inmaken is een hele andere manier om de knoflook te bewaren, en in principe kun je dit vergelijken met augurken in het zuur.
Daar zitten, net als we hier doen, ook allerlei kruiden in het azijn die de knoflook samen met de azijn een erg lekker smaak geven.
Ingrediënten
500 Gram Droge Knoflook
350 Milliliter Witte wijnazijn
200 Milliliter Water
1 Eetlepel Inmaakzout
4 Habanero pepers
1 Citroen
3 Eetlepels Mosterdzaad
1 Eetlepels Peperkorrels
1 Eetlepels Kruidnagels, niet poeder maar heel.
1 Eetlepel Gemalen Koriander
4 Takjes tijm
4 Laurierblaadjes
4 Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten
Bereiding
- De teentjes knoflook schoonmaken en alle velletjes verwijderen.
- De citroen schoonboenen en uit het midden van de citroen 4 schijfjes snijden.
- Doe water, witte wijnazijn, en inmaakzout in een pan en breng het aan de kook. Blijf roeren totdat het zout helemaal is opgelost.
- Doe de kruiden, de peper, en de specerijen in de weckpotten, wel alles netjes verdelen.
- Doe de knoflookteentjes in de potten, ook weer eerlijk verdelen.
- Doe het azijnmengsel in iedere pot, totdat de knoflook onder staat.
- Leg de schijfjes citroen in de weckpotten, en sluit alle weckpotten af.
- In een inmaakpan water doen en de potten erin doen. Het water moet minstens 2 tot 3 centimeter boven de weckpotten staan.
- Aan de kook brengen, en ongeveer 15 minuten laten koken op een laag vuur.
- De weckpotten op een theedoek zetten en laten afkoelen.
Ook deze variant moet je in de koelkast bewaren als de potten geopend zijn, en anders donker bij kamertemperatuur bewaren.
Deze knoflook kun je ook ongeveer 3 maanden bewaren.
[wp_ad_camp_1]