Site Overlay
Maïs drogen

Maïs drogen

Maïs drogen, of de maïskorrels drogen, of hele maiskolven drogen. Dat laatste vaak voor de sier of om de korrels te koken, het eerste vaak omdat er popcorn van gemaakt wordt.

Voor het drogen van hele maïskolven kun je in principe iedere maïssoort gebruiken. De maïskolven die in de winkel verkocht worden, en de maïskolven die aan de zijkant van de weg groeien. In dat geval natuurlijk de boer wel vragen of je de kolven mag plukken en meenemen.

Deze maïs kan niet gebruikt worden om popcorn van te maken, en is uitsluitend bedoeld voor veevoeder. Ook de gewone uit de supermarkt kan niet gebruikt worden om popcorn van te maken.

Je moet voor popcorn speciale popcorn maïs hebben, en daar de korrel van laten drogen. Die korrels moeten zelfs gedroogd worden, anders poffen de korrels niet tijdens het popcorn maken.

Maïs drogen om er popcorn van te maken.

Popcorn maïs drogen doe je normaliter niet in de voedseldroger, maar gewoon op een krant in de zon of in een kamer.

Daarbij laat je de korrels aan de kolf zitten, en dat wil ook zeggen dat een goede droogmethode is om de maïskolven aan het plafon te hangen, bijvoorbeeld op zolder.

Overigens kun je de maïs ook in de oven drogen.

Ingrediënten

2 Kolven Popcorn Maïs

Bereiding

  1. Haal blad van de kolven, en zoveel mogelijk de eventuele dragen die er nog aanhangen.
  2. Spoel de kolven schoon, en dep ze droog met keukenpapier.
  3. Touw om de resten van de stelen binden, en daaraan de maïskolven aan het dak van een zolder ophangen.
  4. Daar laat je de kolven gedurende minimaal 2 weken hangen, zijn de maïskolven vers, kun je ervoor kiezen om er 1 of 2 weken langer voor te gebruiken.
  5. Je moet immers zeker zijn dat de korrels goed gedroogd worden.
  6. Als de kolven voldoende gedroogd zijn is het tijd om de korrels uit de kolven te halen.
  7. Dit kun je het handigste doen door de kolven ietwat in te snijden. Meestal kun je de korrels er nu uitwippen, anders met een mesje onder de korrels in de kolf steken, en de korrels eruit wippen.
  8. Als je in een korrel hebt gesneden kun je deze niet meer voor popcorn gebruiken.

Popcorn maken

  1. Verhit wat olijfolie of roomboter in een pan, en doe een handvol gedroogde maïskorrel in de pan.
  2. De deksel op de pan doen zodat de popcorn je niet om de oren vliegt.
  3. Je hoort vanzelf als de maïs popt.
  4. Als het poppen minder wordt nog een keer de pan goed heen en weer schudden, zodat maïs die nog niet gepoft is dit alsnog kan doen.
  5. Als het poppen stopt kun je suiker, stroop, kruiden, of alle zout over de popcorn doen.

Gedroogde maïs bewaren

Maïskorrels kun je het beste in een voorraadbus bewaren. De voorraadbus afsluiten zodat er geen vocht bij kan komen, en donker in een kast plaatsen.

Droog de maïs in de oven

Maïs drogen in de oven gaat sneller, maar kan eigenlijk niet gebruikt worden om popcorn van te maken.

Deze gedroogde maïs kun je laten weer gebruiken om te koken als groente.

Ingrediënten

2 Kolven Popcorn Maïs

Bereiding

  1. Haal blad en draden van de maïskolven, en snij ook de uiteinden eraf waar nauwelijks korrels zitten.
  2. Snij de steel van de kolf.
  3. De kolven goed afspoelen om vuil te verwijderen, en daarna met keukenpapier droog deppen.
  4. Oven voor verwarmen op 65 graden.
  5. Water in een pan aan de kook brengen, en de maïs hier voorzichtig indoen.
  6. Ongeveer 4 minuten laten koken, en daarna meteen in ijswater doen. 4 Minuten in het ijswater laten zodat het kookproces stopt.
  7. Leg de maïskolven op een rooster en plaats dit in de oven. Laat de deur op een kier staan.
  8. Het drogen duurt normaal gesproken ongeveer 8 uur.
  9. De maïskorrels kunnen nu uit de kolven gehaald worden, door de kolven ietwat in te snijden, of met een mesje eruit te wippen.

Hoe gedroogde maïs koken?

Gedroogde maïs koken doe je als volgt, maar we zeggen erbij dat gedroogde maïs nooit zo zacht wordt als maïskorrels uit blik.

  1. Doe de gedroogde korrel in een pan en giet er ruim water over zodat de korrels goed onder water staan.
  2. De deksel op de pan doen, en minimaal 24 uur laten weken
  3. Aan de kook brengen en gedurende ongeveer 30 minuten koken.
  4. Als de korrels nog hard zijn wat langer laten drogen.
  5. Afgieten en eventueel wat zout erdoor mengen.
Deel ons op social media