Site Overlay
Oregano drogen

Oregano drogen

Oregano drogen is eigenlijk een hele goede methode om dit kruid langer houdbaar te maken, en vaak is de smaak van de gedroogde oregano soms wat pittiger en scherper dan verse oregano.

Het kruid staat bekend als een smaakmaker en geurmaker, en dat kom onder andere omdat oregano familie is van munt, dat natuurlijk ook om deze kenmerken bekend staat.

Nadeel is wel dat als de droge oregano niet op de juiste manier bewaard wordt, of ouder begint te worden, de smaak en de geur geheel kunnen verdwijnen. Maar dat is natuurlijk ook gewoon een kwestie van opletten op de houdbaarheid.

Zet dus ook op het potje of de voorraadbus waarin je de droge oregano bewaard, de datum van drogen. Dit voorkomt dat je het een keer nodig hebt, en er geen smaak meer inzit.

Oregano drogen in de voedseldroger

Oregano drogen kun je eigenlijk op drie verschillende manieren.

Bijvoorbeeld door het verse kruid op te binden met een touwtje, en het op zolder aan het dak te hangen. Daar laat je het een aantal weken hangen tot het droog is. Risp met de vingers de blaadjes van de stelen, en verpak het in een voorraadbus.

Maar dit is een methode waar je wel wat tijd bij nodig hebt. De andere twee methode, met voedseldroger of in de oven, gaan natuurlijk sneller.

In de voedseldroger kun je eventueel bakpapier op het rooster leggen.

Je kunt ervoor kiezen om eerst de blaadjes van de stelen te halen, maar handiger gaat dit na het drogen.

Leg de oregano op het rooster, en stel de voedseldroger in op 35 graden.

De droogtijd zal ongeveer 3 tot 5 uur zijn.

Ingrediënten

Verse Oregano

Bereiding

  1. Leg bakpapier op de roosters van de voedseldroger, was de oregano, dep de takjes droog met keukenpapier, en leg de takjes op het rooster.
  2. Voedseldroger instellen op 35 graden.
  3. Gedurende 3 tot 5 uur laten drogen.
  4. Na het drogen met twee vingers de blaadjes van de stelen rispen en verpakken in een voorraadbusje.

Oregano voldoende gedroogd?

Neem een paar blaadjes van het gedroogde kruid tussen de vingertoppen, en druk de vingertoppen voorzichtig tegen elkaar.

Vallen de blaadjes meteen in stukjes, is de droging perfect, anders nog een 15 tot 30 minuten laten drogen.

Gedroogde oregano bewaren

Gedroogde oregano is heel gevoelig voor licht, en vooral voor direct zonlicht. De smaak en de geur kan snel verdwijnen.

Bewaar dit kruid dus goed afgesloten, zodat er geen vocht bij kan komen, in een voorraadbus, en donker in een kast.

Droog de oregano in de oven

Heb je geen voedseldroger, dan kun je oregano ook in de oven drogen. Daarbij moet de ovendeur wel op een kier open blijven staan, zodat het vocht uit de oven kan gaan.

Ingrediënten
Verse oregano

Bereiding

  1. Oven voor verwarmen op 50 graden.
  2. De oregano wassen en droog deppen met keukenpapier.
  3. Leg de takjes op de bakplaat, waarbij je de takjes zoveel mogelijk verspreid, los van elkaar.
  4. Bakplaat in de oven plaatsen, maar wel regelmatig controleren of het niet te droog wordt of begint te verbranden.
  5. De deur op een kier laten staan.
  6. De bakplaat uit de oven halen, en het kruid laten afkoelen.
  7. Haal de blaadjes van de stelen, en verpak de blaadjes in een voorrraadbusje.

De droogtijd is normaliter 2,5 tot 5 uur.

Deel ons op social media