Peren drogen

Peren drogen is een bewaarmethode die voor dit fruit misschien niet echt bekend is, maar wat wel erg lekker is als snack.
Bijvoorbeeld op een kaasplankje, maar deze lekkernij kun je natuurlijk ook gebruiken om in de vla of yoghurt te doen.
Wat wel belangrijk is, dat je rijpe peren gebruikt voor het drogen. Want als de peren nog niet echt rijp zijn, proef je dat, en zijn de gedroogde peren minder smaakvol.
[wp_ad_camp_1]
Peren drogen in de voedseldroger
Peren drogen doe je in de voedseldroger of in de oven. De voedseldroger moet ingesteld worden op 55 graden, en het lekkerste is als je de peren in dunnen schijfjes hebt gesneden.
Zoals je aan de foto hierboven kunt zien, kun de plakken ook wat dikker snijden, maar dan duurt het drogen langer.
Je kunt zelfs gehalveerde peren drogen, of in partjes gesneden.
Eventueel moeten de peren voor het drogen geschild worden, en het klokhuis verwijderd worden. Dat hoeft niet, want drogen met schil kan ook, en drogen met klokhuis nog in de peer, is ook geen enkel probleem.
Of je wilt schillen en het klokhuis wilt verwijderen, ligt meer aan je eigen voorkeur.
De droogtijd in de voedseldroger zal ongeveer 8 tot 15 uur bedragen, afhankelijk van de dikte van de plakken.
Ingrediënten
1 Kilo Verse peren, de soort maakt niet veel uit
Vers citroensap
Bereiding
- De peren wassen, steel verwijderen, en eventueel schillen met een dunschiller.
- Je kunt nu de peren in partjes snijden en het klokhuis verwijderen, maar je kunt de peren ook met klokhuis in plakken snijden van ongeveer een halve centimeter dikte. Dus met of zonder klokhuis in plakken snijden.
- De plakjes besprenkelen met citroensap, zodat het niet bruin verkleurt.
- Kijk de plakken even goed na, en verwijder de pitjes.
- Eventueel bakpapier op de roosters leggen.
- Leg de plakken in de voedseldroger, en stel deze in op 55 graden, en drogen gedurende 8 tot 15 uur.
- De plakken om de 2 tot 3 uur omdraaien.
[wp_ad_camp_2]
Peren voldoende gedroogd?
Neem een paar stukken gedroogde peer, en leg die in je hand. Maak een vuist en druk de peren zo goed mogelijk op elkaar.
Maak de vuist los, en kijk of de peren aan elkaar blijven plakken. Als de peren elkaar meteen weer los laten zijn de peren goed gedroogd.
Gedroogde peren bewaren
Gedroogde peren kun je het beste droog en vooral donker bewaren. Door het donker bewaren verkleuren de gedroogde peren niet, en blijft de smaak behouden.
Droog bewaren is ook belangrijk, want vocht kan er voor zorgen dat de peren gaan beschimmelen.
Droog de peren in de oven
Peren kun je ook in de oven drogen. Je moet dan wel de ovendeur op een kier zetten, zodat het vocht uit de oven kan ontsnappen.
Ingrediënten
1 Kilo Verse peren, de soort maakt niet veel uit
Vers citroensap
Bereiding
- Oven voor verwarmen op 60 graden.
- Was de peren en verwijder het steeltje.
- Ook bij deze droogmethode kun je de peren schillen, en het klokhuis verwijderen, maar beide hoeft niet.
- Leg bakpapier op het rooster.
- Snij de peren in plakken van maximaal een centimeter, en leg ze op het bakpapier. Heb je kleine peren kun je deze ook halveren, of geheel drogen.
- Doe het rooster in de oven, maar laat de deur op een kier staan.
De droogtijd in de oven bedraagt ongeveer 6 tot 12 uur, afhankelijk van de dikte van de plakken.
[wp_ad_camp_1]