Tomaten drogen

Tomaten drogen

Tomaten drogen hoef je niet in de zon te doen, want het Nederlandse klimaat is niet zo goed dat je gerust de tomaten weken buiten in de zon kunt drogen.

Niet altijd zijn dan ook de zongedroogde tomaten die je in de winkel koopt, ook daadwerkelijk in de zon gedroogd. Gelukkig zijn er twee methoden waarmee je ook thuis gedroogde tomaten kunt maken, in de voedseldroger of in de oven.

Belangrijk is wel dat je rijpe en dus ook goed rode tomaten gebruikt om te drogen.

Dit kunnen zelf gekweekte tomaten zijn, maar ook gewoon tomaten die je in de supermarkt of bij de groenteboer hebt gekocht.

Helaas zijn echter vaak de tomaten die je voor verpakt in de supermarkt koopt, niet echt rijp, maar voor gerijpt. Meestal merk je wel aan het feit dat de tomaten nog vrij hard zijn, en dat ze niet donkerrood zijn.

Zacht en donkerrood horen rijpe tomaten te zijn, tenzij je natuurlijk een andere kleur tomaten wilt gebruiken.

Zijn de tomaten niet echt rijp, dan is de smaak van de gedroogde tomaten ietwat minder. De soort maakt overigens niets uit.

[wp_ad_camp_1]

Tomaten drogen in de voedseldroger

Tomaten drogen in de voedsedroger is de makkelijke methode, maar het heeft ook een nadeel. Meestal zijn de roosters van de voedseldroger niet echt hoog, en moet je de tomaten in plakken snijden.
Heb je voldoende ruimte in de hoogte, kun je de tomaten halveren, hetzelfde formaat als de gedroogde tomaten die je in de winkel koopt.

Eventueel kun je de tomaten kruiden met verse kruiden, maar ook met bijvoorbeeld uienpoeder of paprikapoeder. Dit kun je doen naar eigen smaak.

De droogtijd voor tomaten bedraagt bij partjes, die wat dikker zijn dan plakjes, ongeveer 8 tot 12 uur, afhankelijk van het model voedseldroger en het formaat tomaat.

Snij je de tomaten in plakjes is de droogtijd in de voedseldroger ongeveer 10 uur.

De voedseldroger moet ingesteld worden op een temperatuur van 50 graden. Voor partjes kan de temperatuur beter op 60 graden gesteld worden.

Lees ook  Rode pepers drogen

Ingrediënten

1 Kilo Rijpe Tomaten

Bereiding

  1. De tomaten wassen, en in partjes snijden of in plakken van ongeveer een centimeter dikte.
  2. Leg bakpapier op de roosters van de voedseldroger, en leg de partjes of plakken op het bakpapier.
  3. Zorg ervoor dat de tomaten elkaar niet overlappen, en los van elkaar liggen.
  4. De voedseldroger op 50 graden voor plakken, of op 60 graden voor partjes.
  5. De droogtijd bedraagt tussen de 8 en 12 uur, afhankelijk van hoe dik de partjes gesneden zijn. Bij plakken 8 tot 10 uur.
  6. Om de 2 tot 3 uur de partjes of plakjes omdraaien.

[wp_ad_camp_2]

Tomaten voldoende gedroogd?

De tomaten moeten volledig droog aanvoelen, en als je er een stukje keukenpapier opdrukt, en er weer af haalt, zijn er geen sporen van vocht op het keukenpapier zichtbaar.

Gedroogde tomaten bewaren

Gedroogde tomaten kun je in een afgesloten plastic bakje bewaren, bij voorkeur in de koelkast.

Je kunt de tomaten ook in een weckpot of jampot met olie bewaren.

Tomaten die in olie bewaard worden kunnen veel langer bewaard worden, tot ongeveer een maand. Los kunnen de tomaten maximaal een week in de koelkast bewaard worden.

Droog de tomaten in de oven

In de oven hoef je de tomaten niet in plakken te snijden, maar kunnen de toamten in partjes of gehalveerd gedroogd worden.

We brengen in dit recept de tomaten verder op smaak met knoflook, peper, en zout.

Ingrediënten
1 Kilo Rijpe tomaten

Bereiding

  1. Oven voor verwarmen op 100 graden.
  2. De tomaten wassen en in partjes snijden.
  3. Leg bakpapier op de bakplaat, en leg de partjes daarop.
  4. Maak de knoflook schoon en snij deze in grotere stukken. Deze leg je tussen de tomaten.
  5. Strooi er wat zout en peper over.
  6. Doe de bakplaat in de oven, maar laat de deur op een kier staan.

De droogtijd bedraagt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

[wp_ad_camp_1]