Uien drogen

Uien drogen

Uien drogen kun je eigenlijk op verschillende manieren doen. In een voedseldroger of met behulp van een oven, maar ook hoe je de uien wilt snijden is van belang.

Je kunt dit drogen in hele ringen, halve ringen, of in stukjes.

Het voordeel van drogen, en naast gewone uien kun je ook rode uien of andere soorten drogen, is dat de smaak wat intensiever wordt.

Nadeel is wel dat de uitjes ietwat leerachtiger worden, maar een heerlijke aanvulling zijn op diverse gerechten.

Bovendien is het natuurlijk een goede oplossing om uien langer houdbaar te maken.

[wp_ad_camp_1]

Uien drogen in de voedseldroger

Uien drogen kun je dus zowel in de voedseldroger als in een oven, en bovendien ook nog eens gewoon in de zon. Dit laatste is echter een langdurig proces dat niet altijd lukt in het Hollandse klimaat.

De uien schoonmaken, waarbij je de buitenste bruine schil en eventuele rottende delen moet verwijderen. Uiteraard snij je ook eventueel de wortels eraf.

Je moet daartoe de uien eerst in ringen of halve ringen snijden, waarbij de ringen niet al te dik moeten zijn. Hou een dikte van tussen 3 en 6 millimeter aan.

Wil je ze liever in stukjes, kun je deze ringen of halve ringen makkelijk kleiner snijden. Vanzelfsprekend gaat het drogen sneller als de uien in stukjes gesneden zijn, en duurt het drogen van hele ringen het langste.

Drogen in een voedseldroger duurt ongeveer 4 tot 8 uur. De uiteindelijke duur hangt af van hoe groot de stukken of ringen zijn gesneden.

Ingrediënten

1 Kilo Uien

Bereiding

  1. Zoals hierboven omschreven, eerst schoonmaken, daarna in ringen, halve ringen, of stukjes snijden.
  2. Dep de uien zoveel mogelijk droog met keukenpapier.
  3. Leg de uitjes in de voedseldroger, en stel de temperatuur in op ongeveer 63 graden.
  4. Om de 1,5 tot 2 uur de uien zoveel mogelijk omdraaien.
Lees ook  Rode pepers drogen

[wp_ad_camp_1]

Uien voldoende gedroogd?

Controleren of de uien voldoende gedroogd zijn, doe je door er een aantal in de hand te nemen, en een vuist te maken. Daardoor worden de uitjes aan elkaar gedrukt.

Als je vervolgens de vuist weer los maakt, blijven de uitjes aan elkaar plakken of niet. Blijven ze niet plakken zijn ze voldoende gedroogd, anders nog een tijdje in de voedseldroger laten drogen.

Gedroogde Uien bewaren

Gedroogde uien zijn gevoelig voor zonlicht en vocht. Ze moeten dus bij voorkeur bewaard worden in een afgesloten bakje, in het donker, dus in een voorraadkast.

Eventueel kun je de uitjes ook nog eens extra vacumeren, waardoor ze nog langer houdbaar zijn.

Droog de uien in de oven

Anders dan bij het drogen in de voedseldroger, snijden we de uien in ringen met een dikte van ongeveer 4 millimeter.

Ingrediënten
1 Kilo Uien

Bereiding

  1. Oven voor verwarmen op 80 graden.
  2. Uien schoonmaken en in ringen snijden van 4 millimeter dikte.
  3. Bakpapier op een bakplaat leggen en hier de uiringen op leggen. Ze mogen rustig over elkaar liggen, zolang ze maar goed los gesneden zijn.
  4. Doe de bakplaat in de oven, en laat de deur op een kier staan.
  5. De droogtijd bedraagt ongeveer 4 tot 5 uur, maar wel om de 1,5 uur even omscheppen.

[wp_ad_camp_1]