Site Overlay
Weckpotten

Weckpotten

Weckpotten, die charmante glazen potten met deksels die je misschien uit je grootmoeders keuken herinnert, zijn al lang een betrouwbare partner in de keuken. Deze potten hebben een rijke geschiedenis en zijn door de jaren heen een symbool geworden van duurzaamheid en zelfvoorzienendheid in de keuken.

De traditie van het wecken, een methode om voedsel te conserveren door het te verwarmen en luchtdicht te verzegelen in glazen potten, dateert al van eind 19e eeuw. Deze techniek werd ontwikkeld door de Franse uitvinder Nicolas Appert als antwoord op een uitdaging van het Franse leger om een manier te vinden om voedsel langer houdbaar te maken. Sindsdien hebben weckpotten een lange weg afgelegd, van een noodzakelijkheid voor het bewaren van voedsel tot een geliefd item voor hobbykoks en professionele chefs.

Weckpotten zijn er in alle vormen en maten, van kleine potjes voor jams en gelei tot grote potten voor groenten en fruit. Hun veelzijdigheid maakt ze ideaal voor een breed scala aan toepassingen, niet alleen voor het conserveren van voedsel, maar ook voor het fermenteren, inleggen, en zelfs als decoratief element.

Tegenwoordig, in een tijd waarin duurzaam leven steeds belangrijker wordt, ervaren weckpotten een ware renaissance. Ze bieden een milieuvriendelijke oplossing voor voedselopslag, verminderen voedselverspilling en helpen bij het vermijden van plastic verpakkingen. Bovendien stimuleren ze een gezondere levensstijl, doordat je precies weet wat er in je eten zit – geen verborgen conserveermiddelen of toegevoegde suikers zoals je vaak vindt in commercieel verpakt voedsel.

Welke weckpotten gebruiken

Bij het kiezen van weckpotten voor inmaken en wecken, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om de beste resultaten te bereiken.

De grootte en vorm van de weckpot die je kiest, hangt af van wat je wilt inmaken of wecken. Voor het inmaken van jam, gelei, of sauzen zijn kleinere potjes vaak geschikt. Deze maken het gemakkelijk om kleinere porties te gebruiken of te delen. Voor grotere groenten of fruit, zoals augurken of perziken, zijn grotere potten handiger. Ook is het belangrijk om te overwegen hoeveel ruimte je hebt voor opslag.

De meest voorkomende types deksels bij weckpotten zijn schroefdeksels en klemdeksels. Schroefdeksels zijn eenvoudig in gebruik en ideaal voor beginners. Klemdeksels bieden een sterke afdichting en zijn herbruikbaar, wat ze populair maakt bij ervaren inmakers. Zorg ervoor dat de deksels en sluitingen van goede kwaliteit zijn om een veilige en luchtdichte afsluiting te garanderen.

De meeste weckpotten zijn gemaakt van glas, wat ideaal is omdat het geen geuren of smaken absorbeert en het niet reageert met zure inhoud. Zorg ervoor dat het glas dik en hittebestendig is, vooral als je de potten wilt gebruiken voor het steriliseren van inhoud.

Kies voor potten van hoge kwaliteit die speciaal zijn ontworpen voor inmaken en wecken. Deze potten kunnen de hoge temperaturen die nodig zijn voor het sterilisatieproces weerstaan zonder te barsten.

Zorg ervoor dat je gemakkelijk vervangende deksels of rubberen ringen kunt verkrijgen voor je weckpotten, aangezien deze na verloop van tijd kunnen slijten of beschadigen.

Kies potten die gemakkelijk schoon te maken zijn, bij voorkeur vaatwasserbestendig. Een brede opening kan het schoonmaken en vullen van de potten vergemakkelijken.

Waar op letten bij het kopen van weckpotten

Bij het kopen van weckpotten zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten om te zorgen dat je kwalitatieve en duurzame potten aanschaft die geschikt zijn voor jouw inmaak- en weckbehoeften. Hier zijn de belangrijkste overwegingen:

Kies voor potten van dik en stevig glas. Dit zorgt ervoor dat ze bestand zijn tegen de hitte die nodig is voor het inmaken en wecken, zonder te barsten of te breken. Hoogwaardig glas helpt ook om de inhoud langer vers te houden.

Controleer het type sluiting van de weckpot. De meest voorkomende types zijn schroefdeksels en klemdeksels. Zorg ervoor dat de sluiting van hoge kwaliteit is en een goede, luchtdichte afsluiting biedt om de houdbaarheid van het voedsel te maximaliseren.

Sommige weckpotten worden verkocht met deksels, terwijl je bij andere de deksels apart moet aanschaffen. Controleer of de deksels eenvoudig te vervangen zijn en of ze specifiek ontworpen zijn voor het type pot dat je kiest.

Bedenk wat je gaat inmaken en kies de vorm en grootte van de weckpotten dienovereenkomstig. Sommige voedingsmiddelen vereisen grotere potten, terwijl voor anderen kleinere maten volstaan.

Zorg ervoor dat de weckpotten veilig zijn voor het opslaan van voedsel. Dit betekent dat ze vrij moeten zijn van schadelijke chemicaliën zoals BPA in plastic onderdelen of lood in gekleurd glas.

Kies potten die eenvoudig te reinigen zijn. Potten met een brede opening zijn vaak makkelijker schoon te maken en te vullen. Controleer ook of ze vaatwasmachinebestendig zijn voor extra gemak.

Vergelijk prijzen en beschikbaarheid bij verschillende leveranciers. Soms kun je goede deals vinden voor bulkaankopen, wat vooral handig is als je van plan bent veel te inmaken.

Kies voor duurzame potten die je meerdere keren kunt gebruiken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart je op lange termijn ook geld.

Lees beoordelingen van andere gebruikers en kijk naar de reputatie van het merk. Ervaringen van anderen kunnen waardevolle inzichten bieden in de kwaliteit en duurzaamheid van de weckpotten.

Controleer of er garantie op de potten zit en of de verkoper goede klantenservice biedt voor het geval je problemen ondervindt met je aankoop.

Aanbevolen weckpotten

Grotere weckpotten

500 ml twist-off pot Ø82/6 goud deksel

500 ml twist-off pot Ø82/6 goud deksel

Glazen weckpotten met een capaciteit van een halve liter, aangeboden in collecties van zes. Deze items zijn vrij van enige toxische substanties, waarborgend uw welzijn. Ze worden geleverd in een set met bijbehorende afsluitingen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,95)

Kilner Weckpot Rond 1 Liter

Kilner Weckpot Rond 1 Liter

De Kilner weckpotten faciliteren moeiteloos het conserveren van voedsel, waardoor het langer fris blijft. Het ontwerp van de pot is cilindrisch met een sluiting van een metalen klem. Deze specifieke pot, met een capaciteit van één liter, is ideaal voor het opslaan van zowel ingelegde als droge voedingswaren. De herkenbare oranje rubberen ring garandeert een luchtdichte afsluiting. Na gebruik is de pot met gemak te reinigen in een vaatwasmachine.


2x Weckpotten/inmaakpotten met klepdeksel en beugelsluiting 2 liter

2x Weckpotten/inmaakpotten met klepdeksel en beugelsluiting 2 liter

Twee Weckpotten van Le Parfait, elk met een flapdeksel en een volume van twee liter, ideaal voor het conserveren van groenten, fruit, en kruiden. Deze potten, vervaardigd uit transparant glas, bezitten een capaciteit van circa twee liter. Hun diameter bedraagt ongeveer 8,5 cm. Bij aankoop ontvangt u een set van twee exemplaren, die uitblinken in hun luchtdichte afsluiting, verzekerd door het klepdeksel.


2x stuks Weckpotten/inmaakpotten met klepdeksel 0.5 liter

2x stuks Weckpotten/inmaakpotten met klepdeksel 0.5 liter

Tweemaal Weckpotten/inmaakpotten met een klemdeksel, elk met een volume van 0,5 liter. Deze handige, hermetisch afsluitbare potten zijn ideaal voor het conserveren van zowel groenten en fruit als kruiden. Gefabriceerd uit doorzichtig glas, bedraagt de capaciteit van elke pot ongeveer 0,5 liter. De afmetingen zijn als volgt: diameter 9,5 cm, hoogte 11 cm. Deze potten zijn tevens geschikt voor reiniging in de vaatwasser.

Kleine weckpotjes

Urban Living Weckpotje/inmaakpotje

Urban Living Weckpotje/inmaakpotje

4 x mini weckpotjes van 70 ml, vervaardigd uit glas met een klemdeksel, afmetingen ongeveer D5 x H8 cm. Deze compacte inmaakpot is uitgerust met een luchtdichte sluiting en is bijzonder geschikt voor het langdurig bewaren van kleine voedselitems zoals kruiden, zout, suiker, zelfgemaakte jam, of gefermenteerde groenten. De afmetingen zijn circa D5 x H8 cm met een inhoud van ongeveer 70 ml. Om corrosie van de metalen beugel en uitdroging van het rubber te voorkomen, wordt handmatig wassen aanbevolen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,44)

16x Inmaak/weckpot 75 ml met draaideksel

16x Inmaak/weckpot 75 ml met draaideksel

Een ensemble van 16 vierkante bewaarpotten/weckpotten, elk met een rood-wit gekleurde deksel, geschikt voor het preserveren van voedingswaren of het opbergen van kruiden. De inhoud van elke pot bedraagt ongeveer 75 ml, met afmetingen van circa 5 x 5 x 6 cm. Vervaardigd uit glas met een metalen deksel. Terwijl de pot zelf vaatwasserbestendig is, wordt aangeraden het deksel niet in de vaatwasser te plaatsen ter voorkoming van roestvorming. U ontvangt vier sets, elk bestaande uit vier potten.


Kleine Potjes met Deksel 28ml – 10 stuks

Kleine Potjes met Deksel 28ml – 10 stuks

Kleine Jampotjes zijn niet altijd makkelijk verkrijgbaar, wij hebben voldoende Mini Jampotjes op voorraad. Deze worden ook wel als mini honingpotjes gebruikt.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,95)

125 ml weckpotten met schroefdeksel en stickers

125 ml weckpotten met schroefdeksel en stickers

De compacte weckpotten van culinaire kwaliteit worden geleverd met fractionele deksels en ringen, terwijl yoghurtpotten met verzegelde deksels luchtdichtheid en een lekvrije staat waarborgen, ideaal voor het conserveren van voedsel en geschikt voor koelkastopslag.

Deze miniatuur inmaakpotten zijn vervaardigd uit hoogwaardig borosilicaatglas, volledig vrij van BPA. Honingpotten met metalen deksels zijn immuun voor roest en desintegratie, wat de houdbaarheid van voedsel verlengt. Doorzichtig glas maakt het eenvoudig om de hoeveelheid resterend voedsel te zien.

In tegenstelling tot platte deksels heeft de holte van onze deksels dezelfde diameter als de potbodem, waardoor deze yoghurtpotten met schroefdeksels gemakkelijk en stabiel gestapeld kunnen worden. Dit bespaart kostbare ruimte in de keuken.

De

pot heeft een ruime opening en een gladde, rechte binnenwand die het vullen en reinigen vergemakkelijkt, waarbij voedselresten niet aan de wand blijven kleven. Bovendien maken de gesegmenteerde deksels een grondige schoonmaak mogelijk.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€55,20)

Vervangingsonderdelen

Kun je tweedehands weckpotten gebruiken?


Ja, je kunt zeker tweedehands weckpotten gebruiken, maar het is belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om de veiligheid en effectiviteit van het inmaken en wecken te garanderen. Hier zijn enkele tips en overwegingen voor het gebruik van tweedehands weckpotten:

Controleer op beschadigingen

Inspecteer de tweedehands weckpotten zorgvuldig op scheurtjes, chips of andere beschadigingen, vooral rond de rand van de pot en de deksels. Zelfs kleine beschadigingen kunnen de luchtdichte afdichting beïnvloeden en de veiligheid van het bewaarde voedsel in gevaar brengen.

Reinig en steriliseer grondig

Reinig tweedehands weckpotten altijd grondig met warm, zeepachtig water. Het is ook aan te raden om ze te steriliseren voor gebruik, bijvoorbeeld door ze in kokend water te plaatsen. Dit helpt om eventuele bacteriën of schimmels te doden.

Controleer de deksel en vooral de sluiting

Als de weckpotten met deksels komen, zorg er dan voor dat deze nog steeds goed passen en in goede staat verkeren. Bij twijfel is het beter om nieuwe deksels aan te schaffen om een goede afdichting te garanderen.

Let op het materiaal

Zorg ervoor dat het glas van de weckpot geschikt is voor inmaken en wecken. Sommige decoratieve glazen potten zijn niet bestand tegen de hoge temperaturen die nodig zijn voor het inmaakproces.

Wees voorzichtig met oude potten

Oudere weckpotten kunnen van mindere kwaliteit zijn of gemaakt van materialen die niet langer als veilig worden beschouwd. Gebruik deze potten liever voor decoratieve doeleinden dan voor inmaken.

Controleer op lood

Bij zeer oude weckpotten is er een kleine kans dat er lood in het glas zit, vooral als het gekleurd of geverfd glas betreft. Deze potten zijn niet geschikt voor voedselopslag.

Vervang rubberen ringen

Als de potten gebruikmaken van rubberen ringen voor de afdichting, vervang deze dan altijd door nieuwe. Rubber kan na verloop van tijd uitdrogen of barsten, wat de afdichting kan beïnvloeden.

Deel ons op social media