Aardbeien drogen

Aardbeien drogen

Aardbeien drogen is een goede manier om de smaak van aardbeien, en de vruchten natuurlijk, langer te bewaren. Daar zijn natuurlijk meer methoden voor, zoals invriezen of jam maken, maar bij het drogen van aardbeien blijft vooral de smaak goed behouden.

Dat is natuurlijk in ietwat mindere mate het geval bij het invriezen, maar daar worden normaal gesproken hele aardbeien voor gebruikt, die je na het ontdooien nog kunt gebruiken in desserts en op taart.

Drogen is een methode waarmee je deze tere vruchten niet alleen langer door kunt bewaren, maar waardoor de vruchten ook lekker crispy worden. Ideaal om dus als snack of tussendoortjes te eten, en veel gezonder natuurlijk dan gewone chips of zoetigheid in de vorm van bonbons of snoepjes.

Soms worden deze gedroogde aardbeien dan ook wel aardbei chips genoemd. Een snack ook die je gerust met een huisdier kunt delen. De meesten vinden dit heerlijk.

[wp_ad_camp_1]

Aardbeien drogen in de voedseldroger

Aardbeien drogen in de voedseldroger is natuurlijk iets gemakkelijker dan in een oven, en je kunt de aardbeien ook in de zon drogen. Dit laatste is natuurlijk wel een methode waar je wat meer tijd voor nodig hebt, want dit kan 4 tot 5 dagen duren. En je moet natuurlijk wel droog en zonnig weer hebben.

De vruchten worden normaal gesproken in plakjes gesneden van ongeveer 4 tot 5 millimeter dik. Snij je de plakjes dunner blijft er na het drogen niet heel veel over. Je kunt de aardbeien ook simpel doormidden snijden, en kleine aardbeien kun je ongesneden drogen.

Als je een voedseldroger gebruikt, waar de totale droogtijd ongeveer 8 tot 10 uur bedraagt, stel het apparaat dan in op 2 uur drogen. Na de twee uur kun je dan alle plakjes aardbei omdraaien.

Zo drogen de plakjes wat egaler. Hele aardbeien of halve aardbeien als deze groter en dikker zijn, hebben ongeveer 12 uur nodig om goed te drogen.

En als je een voedseldroger gebruikt, raden we aan om bakpapier op de roosters te leggen. Dat heeft twee voordelen.

De aardbeien druppen soms, tenminste als je geen bakpapier gebruikt. Met bakpapier kun je dan onder de aardbeien op een ander rooster ook andere groenten of fruit leggen om te drogen, zonder dat ze door de druppels ook naar aardbei gaan smaken. En het plakt wat minder.

Lees ook  Courgette drogen

Aan de andere kant plakken de plakjes aardbei soms na het drogen aan de roosters vast. Met bakpapier is dit plakken een stuk minder, of liever gezegd kun je de plakjes makkelijker los trekken.

Ingrediënten

Verse aardbeien

Bereiding

  1. De kroontjes van de aardbeien verwijderen, en de aardbeien wassen.
  2. Goed laten uitlekken, en eventueel droog deppen met keukenpapier.
  3. Snij de aardbeien doormidden of in plakjes.
  4. Doe bakpapier op de roosters, en leg hier de aardbeien op. De plakjes mogen elkaar niet raken.
  5. Stel de voedseldroger in op 57 graden en 2 uur drogen.
  6. Na 2 uur draai je alle plakjes om, en dit blijf je iedere 2 uur herhalen totdat alle plakjes droog zijn. In totaal is de droogtijd 8 tot 10 uur bij plakjes of halve aardbeien.
  7. Na het drogen laat je de vruchten helemaal afkoelen.

[wp_ad_camp_2]

Aardbeien voldoende gedroogd?

Doe een paar plakjes in een hand, en druk de plakjes tegen elkaar aan, bijvoorbeeld door een vuist te maken.

Kun je na de tijd de plakjes makkelijk losmaken zijn de aardbeien droog. Anders moeten ze nog even in de voedseldroger.

Gedroogde aardbeien bewaren

Gedroogde aardbeien kun je het beste bewaren in een afsluitbare plastic zak of in een afsluitbare voorraadbus.

Bewaren doe je bij kamertemperatuur, en bij voorkeur op een donkere plek. Bijvoorbeeld in de keukenkast of voorraadkast.

In de koelkast kun je gedroogd fruit beter niet bewaren.

Als je gedroogde aardbeien op deze manier bewaard, kun je het 6 maanden tot een jaar bewaren.

Droog de aardbeien in de oven

Een andere goede droogmethode is het drogen van aardbeien in de oven.

Ingrediënten
Verse aardbeien

Bereiding

  1. Oven verwarmen op 50 graden.
  2. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  3. Goed laten drogen en eventueel droog deppen met keukenpapier.
  4. In plakjes snijden met een dikte van ongeveer 4 millimeter.
  5. Leg bakpapier op de bakplaat en leg hier de plakjes aardbei op, wel zoveel mogelijk los van elkaar.
  6. Doe de bakplaat in de oven en laat de deur op een kier staan i.v.m. vocht dat uit de aardbeien komt.
  7. Het drogen heeft ongeveer 7 uur tot 15 uur nodig.
  8. Het is overigens wel verstandig om gedurende de droogtijd de plakjes een paar keer om te draaien.
  9. Na het drogen laat je de plakjes aardbei ongeveer een uur afkoelen.

[wp_ad_camp_1]