Site Overlay
appelmoes invriezen

Appelmoes invriezen

Appelmoes invriezen is een goede methode om zelf gemaakte appelmoes langer houdbaar te maken. We zeggen er wel bij dat je alleen bij zelf gemaakte appelmoes zeker bent van een lange bewaarperiode.

Veel mensen kopen appelmoes in de supermarkt, en deze is vaak veel zoeten dan de zelf gemaakte versie. En dat komt natuurlijk enerzijds door de gebruikte appels, en anderzijds omdat er veel meer suiker gebruikt wordt.

Bovendien weet je niet altijd welke ingrediënten in de appelmoes zitten. Daardoor kun je vaak de kant en klare appelmoes weliswaar invriezen, maar na het ontdooien zal de appelmoes vaak veel wateriger zijn.

Ook zal de bewaarperiode, of de tijd dat deze appelmoes ingevroren goed blijft, vaak veel korter zijn. Soms kun je de appelmoes slechts 6 weken tot 3 maanden in de vriezer bewaren.

Dat zijn dan ook twee grote nadelen vergeleken met zelfgemaakte appelmoes invriezen.

Zelf appelmoes maken

Je hebt natuurlijk verschillende recepten voor appelmoes, variërende van appelmoes met bosvruchten tot aan grootmoeders appelmoes. Dat recept kun je hieronder vinden.

Mocht je geen Goudreinetten kunnen vinden, kun je ook een andere zoetzure appel gebruiken.

Ingrediënten

1 Kilo Goudreinetten
1 Theelepel Kaneelpoeder
100 Gram Suiker
1 Eetlepel Vers geperst citroensap

Bereiding

  1. Vul een schaal of kmo met water en voeg het vers geperste citroensap toe. Even doorroeren met een lepel.
  2. De appels schillen, in vier stukken snijden, en het klokhuis verwijderen. Snij de appels vervolgens in stukjes, en doe de stukjes in het water met citroensap. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de appels bruin kleuren.
  3. De stukjes appels afgieten en in een pan doen.
  4. Voeg kaneelpoeder en suiker toe, en schep alles om.
  5. Voeg ook een beetje water toe, maar niet veel. Een bodempje is voldoende.
  6. Verhitten op een hoog vuur totdat het water begint te koken, dan het vuur verlagen.
  7. Doe de deksel schuin op de pan en laat het mengsel een minuut of 8 zachtjes koken. Als de stukjes nog heel zijn dan nog een paar minuten laten koken, of stampen met een pureestamper. Je kunt de stukjes overigens ook heel laten, dat is het geen appelmoes, maar appelcompote.

Appelmoes invriezen

Appelmoes invriezen doe je natuurlijk pas als de zelf gemaakte appelmoes helemaal is afgekoeld tot op kamertemperatuur. Anders kunnen er door het invriezen ijskristallen in de appelmoes ontstaan, en zal het minder goed smaken en wateriger worden na het ontdooien.

  1. De appelmoes verpakken in diepvrieszakjes of in diepvriesbakjes. Bij bakjes moet je ze vullen tot ongeveer een centimeter onder de rand.
  2. Luchtdicht afsluiten, en een etiket op bakje of zakje plakken. Daar schijf je naam en invriesdatum op. Zo kun je altijd terugvinden wat er in zit.
  3. Plaats de appelmoes in het invriesvak, en laat het daar minimaal een dag staan om in te vriezen. Na een dag kun je het eventueel elders in de diepvriezer zetten.

Zelf gemaakte appelmoes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

Appelmoes bewaren

Appelmoes, zelf gemaakt of kant en klaar uit de supermarkt, kun je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Soms zelfs langer, maar dan moet je het wel goed met een deksel afsluiten.

Appelmoes inmaken, of appelmoes drogen, zijn ook opties om deze moes langer houdbaar te maken.

Deel ons op social media