Appelsap maken
Appelsap maken van verse appels. Dat kan zelfs valfruit zijn, dus appels die van de boom gevallen zijn. Dit ziet er misschien niet altijd even mooi uit, maar het sap wat in de appels zit, daar is niets mis mee.
Maar vanzelfsprekend kun je ook een grotere hoeveelheid appels koopt, als je zelf niet in het bezit bent van een appelboom in de tuin.
Welke soort dat kun je helemaal zelf bepalen, maar de smaak van het sap hangt natuurlijk mede af van de soort appels die gebruikt worden.
Het kan zijn dat je bij zure appels nog wat suiker moet toevoegen, of liever natuurlijk honing of een andere zoetmaker.
Gebruik je zoete appels, bijvoorbeeld Red Delicious moet je op twee dingen letten. Enerzijds moet je hier eigenlijk geen suiker meer aan toevoegen, anderzijds kunnen zoete appels als deze wat ouder worden een beetje melig worden.
Gebruik dus voor appelsap nooit melige of oudere appels, die je soms kunt herkennen aan een rimpelige schil.
Als je verse appels gebruikt zul je een betere smaak proeven, maar zul je ook merken dat er meer sap uit de appels komt.
[wp_ad_camp_1]
Appelsap maken
In dit recept maken we appelsap van Jonagold appels, een zoetzure appel die je bijvoorbeeld ook kunt gebruiken voor appelmoes of een appeltaart.
Ingrediënten
10 Jonagold appels
Bereiding
- De appels goed wassen, klokhuis verwijderen en de appels in vieren snijden. De appels hoeven niet geschild te worden.
- Doe een laagje water in een pan en doe de stukjes appel erin. Deksel op de pan en op een middelhoog vuur het geheel aan de kook brengen.
- Ongeveer 45 minuten laten koken totdat de appelstukjes uit elkaar vallen. Het mengsel is nu een soort moes geworden.
- Pan van het vuur nemen en de moes met een pureestamper nog een keer goed stampen, totdat het helemaal glad is.
- Een schone theedoek in een vergiet leggen, en er een schone pan onder doen.
- Zeef nu de moes door de theedoek.
- In de pan wordt nu het pure appelsap opgevangen. Eventueel de moes met een houten lepel door de theedoek drukken.
- Het sap in een fles doen en in de koelkast minimaal een uur laten afkoelen.
[wp_ad_camp_2]
Apfelschorle maken - Appelsap met prik maken
Veel mensen hebben apfelschorle wel eens gedronken tijden vakantie of wintersport in Duitsland of Oostenrijk. Eigenlijk is dit een soort appelsap met prik, en kun je daar vaak gewoon in de supermarkten kopen.
In dit recept gaan we appelsap met prik maken.
Je hebt hier eigenlijk maar twee dingen voor nodig, vers gemaakt appelsap en bronwater met prik.
Ingrediënten
400 Milliliter Appelsap
400 Milliliter Bronwater met prik
Bereiding
- Meng beide drankjes door elkaar en giet de schorle in vier glazen.
Houdbaarheid zelf gemaakte appelsap
Zelf gemaakte appelsap kun je, mits goed afgedekt, 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Wil je het sap langer bewaren kan het worden ingevroren of ingeweckt worden.
Voor invriezen giet je het sap in een ijsblokjesvorm. Zet dit twee uur in de vriezer, en haal daarna de ijsblokjes uit de vorm. Doe de ijsblokjes in een diepvrieszak of diepvriesbak, en sluit deze goed af.
In de vriezer blijft het appelsap ongeveer drie maanden goed.
[wp_ad_camp_1]