Appeljam maken

Appeljam maken

Appeljam maken, is een jamsoort die niet in alle supermarkten te koop is, of slechts in beperkte mate.

Het is echter juist een soort jam die goed thuis te maken is, en in veel variatie. En dan bedoelen we niet of met kaneel, of zonder kaneel, maar meer met verschillende soorten appel.

Want iedere soort appel maakt de smaak van appeljam toch weer een beetje anders. Appel is immers een fruitsoort die veel verschillende smaken kent, en het is doorgaans een lekkere frisse jam.

Belangrijk is wel dat je verse appels voor de jam gebruikt, en vooral geen melige of wat uitgedroogde appels.

[wp_ad_camp_1]

Appeljam maken

Appeljam maken we in dit recept met kaneel, hoewel je vanzelfsprekend de kaneel ook weg kunt laten.

Ook kun je eventueel gewelde rozijnen aan de jam toevoegen, wat we overigens hier niet doen.

Ingrediënten

Sap van één Citroen
2 Kilo Appels
1,5 Kilo Geleisuiker
1 Kaneelstokje
4 tot 5 Schoongemaakte en gesteriliseerde Jampotten

Bereiding

  1. Klein bordje in de koelkast zetten, dit hebben we straks nodig voor de stollingstest.
  2. De appels goed wassen, schillen, en klokhuis verwijderen.
  3. De appels in stukjes snijden en vervolgens in een pan doen.
  4. Water toevoegen totdat de appels net onder water staan.
  5. Aan de kook brengen en ongeveer 20 tot 25 minuten laten koken.
  6. Afgieten in een vergiet waarin je een zeefdoek of neteldoek hebt gedaan. Dit geruime tijd laten uitlekken. Eventueel nog na drukken om het restje vocht eruit te krijgen.
  7. De appels in de doek bewaren! Je zult je misschien afvragen waarom dit is, maar zo kunnen we afwegen hoeveel geleisuiker we exact nodig hebben.
  8. Het opgevangen sap van de appels wegen, en dezelfde hoeveelheid geleisuiker afwegen.
  9. Doe beide in een pan, en voeg de stukjes appel, het citroensap, en het kaneel stokje toe.
  10. Aan de kook brengen en 5 minuten laten koken op een zacht vuur.
  11. Het kleine bordje uit de koelkast halen en een beetje jam op het bordje doen.
  12. Even afwachten en dan kijken of de jam gestold is. Als dit het geval is de jam van het vuur halen, als dit niet zo is de jam nog even laten koken.
  13. De jam tot aan de rand in de jampotten vullen, en de deksel erop draaien.
  14. Ondersteboven zetten, dus met de deksel naar beneden, en 5 minuten laten staan.
  15. Dan de jampotten weer met de deksel naar boven nog een uur laten afkoelen.
Lees ook  Pruimenmarmelade maken

[wp_ad_camp_2]

Appeljam zonder suiker maken

Appeljam zonder suiker maken, dat wil zeggen zonder toegevoegde suikers, gaat op een iets andere wijze. De jam is door het ontbreken van suiker ook minder lang houdbaar.

In dit geval voegen we wat extra smaak toe in de vorm van gember. Een suikervrije appeljam met gember.

Ingrediënten

1 Kilo Appels
1 Eetlepel Vers citroensap
200 Gram Sukrin
30 Gram Pectine
2 Schoongemaakte en gesteriliseerde Jampotten

Bereiding

  1. De gemberwortel schillen en de gember zo fijn mogelijk snijden.
  2. Appels schillen en de klokhuizen verwijderen. Snij de appels in kleine stukjes.
  3. Doe een klein beetje water in een pan en doe de appelstukjes erbij.
  4. Voeg gember en het citroensap toe, en breng het aan de kook.
  5. Voeg de sukron toe, en laat dit 1 tot 2 minuten op een zacht vuur meekoken.
  6. Pan van het vuur halen en de pectine erdoor roeren.
  7. Vul de jampotten tot aan de rand, en draai de deksel op de potten.
  8. Jampotten met de deksel naar beneden 30 minuten laten afkoelen. Je hoort dan waarschijnlijk de deksel ploppen. Dan de potten weer goed draaien en 30 minuten verder laten afkoelen.

Houdbaarheid appeljam en de appeljam zonder toegevoegde suiker

De jam met suiker blijft ongeveer 12 maanden goed, althans bij jampotten die nog niet geopend zijn. Deze kun je gewoon bij kamertemperatuur bewaren.

Een geopende pot, ook al is de deksel er weer opgedraaid, moet in de koelkast bewaard worden.

De jam zonder toegevoegde suiker is minder lang houdbaar, 2 tot 3 maanden als de pot nog niet geopend is.

Bij een geopende pot maximaal 4 tot 6 weken, mits in de koelkast bewaard.

[wp_ad_camp_1]