Kweeperenjam maken
Kweeperenjam maken is wat anders dan perenjam maken, de kweeperenjam wordt namelijk uit kweeperen gemaakt. Dat lijkt misschien logisch, maar dit is een ander soort vrucht dan normale peren.
Maar wat zijn kweeperen eigenlijk? Kweeperen zijn familielid van de rozen, appel, peer, en de lijsterbes familie.
In Nederland is de kweepeer niet al te bekend, hoewel het in het verleden een vrij gangbare vrucht is geweest, deze peren kun je dus nog niet in de supermarkt kopen.
Maar in de herfst zijn er gegarandeerd mensen op de markt die kweeperen verkopen.
Als je jam van de kweeperen wil maken, dan moet je er wel aandenken dat je hiervoor toch wat meer tijd gebruikt dan voor appeljam of perenjam.
Het bereiden van de jam is dus wat omslachtiger, maar het is de tijd en de moeite zeker wel waard.
[wp_ad_camp_1]
Kweeperenjam maken
Het recept voor de kweeperenjam is voldoende voor 1 portie, dus een klein weckpotje met een vermogen van 250 tot 300 milliliter.
Ingrediënten
750 Gram Kweeperen
200 Gram Suiker
50 Gram Geleisuiker
1 Kaneelstokje
3 Stuks steranijs
1 Limoenschil
1 Gesteriliseerd weckpotje
Bereiding
- Maak als eerste de kweeperen schoon. Deze kun je het beste onder koud water uit de kraan afwassen en dan met een dunschiller schillen.
- Verwijder het klokhuis en snij de kweeperen in kleine stukjes.
- Verwarm een pan met water en de kweeperen erin op middelhoog vuur. Laat dit gedurende 15 minuten koken totdat de kweeperen zacht zijn.
- Giet het water af en stamp de kweeperen met een pureestamper fijn, dit kun je natuurlijk ook met een vork doen.
- Doe de kweeperen weer terug in de pan, voeg de suiker, het kaneelstokje, en de steranijs toe.
- Voeg ruim 100 milliliter water toe en breng het mengsel nog een keer gedurende 30 minuten aan de kook.
- Laat het mengsel zo lang koken totdat je een rozerood mengsel hebt.
- Haal het kaneelstokje en de steranijs uit de jam en giet de jam in een gesteriliseerd weckpotje.
[wp_ad_camp_2]
Kweeperenjam zonder suiker maken
Het recept voor de kweeperenjam is voldoende voor 1 portie, dus een klein weckpotje met een vermogen van 250 tot 300 milliliter.
Ingrediënten
750 Gram Kweepeer
200 Gram Erythrit of xylit
50 Gram Geleisuiker
1 Kaneelstokje
3 Stuks steranijs
1 Limoenschil
1 Gesteriliseerd weckpotje
Bereiding
- Was als eerste de kweeperen goed onder koud water af, schil deze met een dunschiller en verwijder het klokhuis.
- Snij de kweeperen in kleine stukjes.
- Verwarm een pan met wat water en de kweeperen erin op middelhoog vuur.
- Kook dit gedurende 15 minuten totdat de kweeperen zacht zijn.
- Giet het water af en pureer de kweeperen met een pureerstaaf of met een vork totdat je een fijne puree hebt.
- Doe de kweeperen, de xylit/Erythritol, het kaneelstokje, en de steranijs in een pan.
- Voeg nog ruim 100 milliliter water toe, laat dit gedurende 30 minuten koken.
- Haal de steranijs en het kaneelstokje uit de jam.
- Giet de jam in een jampot.
Houdbaarheid kweeperenjam en de kweeperenjam zonder toegevoegde suiker
Als je de jam wat langer wilt bewaren, dan kun je deze het beste op een koele en donkere plek bewaren. Door licht kan de jam namelijk verkleuren en smaak verliezen.
De kweeperenjam met suiker is ruim 12 maanden houdbaar, maar let op hiervoor moet het jampotje of weckpotje nog wel goed gesloten zijn.
[wp_ad_camp_1]