Frambozenjam maken

Frambozenjam maken
24 februari 2021
Geschreven door
Jay Cece

Frambozenjam maken, een kus voor de ochtend, althans dat wordt wel gezegd. En dat komt natuurlijk omdat heel veel mensen hun boterhammetje aan de ontbijttafel besmeren met frambozenjam.

Want wat is er nu lekkerder dan een lekker kopje koffie en een boterham met zelf gemaakte jam.

Want of je nu zelf frambozenstruiken in de tuin hebt staan, of je koopt een grote hoeveelheid frambozen, jam maken van deze zachte vruchten is een prima methode om de zomerse lekkernij in te maken.

Zo kun je tot aan de volgende zomer genieten van frambozen, terwijl ze niet in de winkels verkrijgbaar zijn, om erg duur zijn.

[wp_ad_camp_1]

Frambozenjam maken

Frambozenjam maken we in dit recept met suiker, een origineel recept dat al jaren gebruikt wordt. Wil je liever de frambozenjam maken zonder toegevoegde suiker, scrol dan een stukje naar beneden voor het recept zonder suiker.

Voor beide versies kun je overigens verse frambozen gebruiken, maar ook frambozen uit de vriezer.

Ingrediënten

500 Gram Frambozen
250 Gram Geleisuiker
2 Eetlepels Vers geperst Citroensap
2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Bereiding

  1. Zet een bordje in de koelkast.
  2. De frambozen onder de kraan afspoelen met koud water, uit laten lekken, en met aanhangend water in een pan doen.
  3. Voeg de geleisuiker en het citroensap toe.
  4. Het mengsel verhitten, en de frambozen met een vork kapot prakken. Je kunt alles prakken, of de jam een beetje grof laten, precies zoals je het zelf wilt hebben.
  5. Als de jam begint te koken mag het vuur verlaagd worden, maar de jam moet zachtjes gedurende 5 minuten blijven koken.
  6. Pak het bordje uit de koelkast en haal met een theelepel een beetje jam uit de pan. Leg de jam op het bordje. Een minuutje wachten. Is de jam gestold, dan kan de jam van het vuur. Stolt de jam niet laat je het nog een paar minuten koken.
  7. Doe de frambozenjam in de jampotten tot aan de rand, deksel erop draaien en de pot ondersteboven 5 minuten laten afkoelen.
  8. Dan de pot weer omdraaien en helemaal laten afkoelen.
Lees ook  Sinaasappelmarmelade maken

[wp_ad_camp_2]

Frambozenjam zonder suiker maken

In deze frambozenjam zonder suiker voegen we geen suiker toe, van nature bevatten de frambozen echter 4,5 gram suikers per 100 gram frambozen.

Ingrediënten
500 Gram Frambozen
5 Eetlepels Chiazaad
75 Milliliter Vers geperst Sinaasappelsap
2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
1 Eetlepel Agavesiroop

Bereiding

  1. Was de frambozen en doe ze met aanhangend water in een pan.
  2. Voeg het sinaasappelsap toe, en verhit de pan op een zacht vuur.
  3. Na een minuut of 10 prak je de frambozen wat fijner.
  4. Voeg de agavesiroop en de chiazaadjes toe, en laat de jam nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
  5. Vul de jampotten tot aan de rand met de jam, doe de deksel erop, en laat de jampotten ondersteboven 5 minuten afkoelen. Dus met de deksel naar beneden.
  6. Dan de jampotten omdraaien en helemaal laten afkoelen.

Houdbaarheid frambozenjam en de frambozenjam zonder toegevoegde suiker

Deze jam kun je in dichte jampotten tot 12 maanden na het maken bewaren.

Is de jampot geopend kun je de jam nog 3 tot 4 maanden in de koelkast bewaren. Wel de deksel er goed opdraaien.

De frambozenjam zonder toegevoegde suiker is wat minder lang houdbaar als de jampot geopend is, 4 tot 6 weken in de koelkast. Wel weer de deksel erop draaien.

[wp_ad_camp_1]