Peren inmaken
Peren inmaken kun je, net als andere soorten fruit, op verschillende lekkere manieren. En na het inmaken kan het gebruikt worden in desserts, maar natuurlijk ook als tussendoortje.
Welke perensoort je wilt gebruiken voor het inmaken ligt vooral aan jezelf. Er zijn veel verschillende soorten peren die meestal ook weer een andere smaak hebben.
Je kunt dit een beetje vergelijken met de smaak van verschillende appelsoorten, of de verschillende pruimensoorten.
Meestal wordt voor het inmaken bijvoorbeeld conference gebruikt, of een andere peer die ook gebruikt kunnen worden voor stoofpeertjes.
[wp_ad_camp_1]
Peren inmaken
Peren inmaken doen we hier in azijn, maar laten in dit stuk zullen we ook het recept geven om in te maken in siroop.
Tussen beide methoden zit natuurlijk een hoop smaakverschil, maar beide variaties kunnen goed gebruikt worden in een nagerecht.
Ingrediënten
1,5 Kilo Peren
Citroensap van 1 Citroen
500 Milliliter Azijn
600 Gram Suiker
2 Steranijs
5 Peperkorrels
5 Jeneverbessen
Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Bereiding
- De peren dun schillen. De peren in vieren snijden in de lengte, en het klokhuis verwijderen.
- Besprenkel de peren vervolgens met het citroensap.
- Doe de azijn en de suiker in een pan en breng het aan de kook.
- Voeg de steranijs, de peperkorrels, en de jeneverbessen, bij het mengsel.
- Laat het nu nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
- De peren toevoegen en ongeveer 20 tot 30 minuten zachtjes laten koken, totdat de peren zacht geworden zijn.
- Schep de peren uit het mengsel met een schuimspaan, en doe deze in de jampotten.
- Breng de azijn weer aan de kook, en laat het tot ongeveer de helft inkoken.
- Doe het mengsel bij de peren tot aan de rand, en sluit de jampotten met de deksel.
- Gedurende 5 minuten met de deksel naar beneden op een theedoek plaatsen.
- Dan weer goed draaien, dus met de deksel naar boven, en nog een uur laten afkoelen.
Peren in azijn kun je in een afgesloten jampot ongeveer 6 tot 8 maanden bewaren. Het beste donker bewaren.
Geopend zijn de peperen in de koelkast nog ongeveer een maand houdbaar, mits afgesloten met deksel.
[wp_ad_camp_1]
Peren in siroop inmaken
Peren in siroop zijn een stuk zoeter dan de peren die in azijn ingemaakt worden. Erg lekker in een schaaltje vla of yoghurt.
Ingrediënten
1 Kilo Peren
1 Liter Water
1 Vanillestokje
200 Gram Suiker
200 Milliliter Witte wijn
Rasp van 1 Citroen
Sap van 1 Citroen
4 Steranijs
2 Kaneelstokjes
Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten
Bereiding
- Snij het vanillestokje in de lengte open.
- In een pan ruim water doen, en de suiker, de witte wijn, de citroenrasp, het citroensap, de steranijs, en de kaneelstokjes toevoegen.
- De peren schillen, de steel kun je laten zitten.
- Doe de peren voorzichtig in de pan, met de steel naar boven.
- Aan de kook brengen en 6 tot 10 minuten zachtjes laten koken. De duur van het koken hangt af van de rijpheid van de peper.
- Haal de pan van het vuur en doe de peren voorzichtig in de weckpot. Giet het vocht erover tot aan de rand. De deksel erop doen, en laten afkoelen.
Deze peren kun je in de weckpot ongeveer 3 maanden bewaren, mits ongeopend en donker bewaard.
Is de weckpot geopend kunnen de peren nog een aantal dagen in de koelkast bewaard worden, met de deksel op de pot.
[wp_ad_camp_1]