Aardbeien inmaken

Aardbeien inmaken kun je ook weer op verschillende manieren doen, wij laten je de twee belangrijkste methode zien, inmaken met suiker, en inmaken in alcohol.
Daarnaast kun je natuurlijk de aardbeien ook invriezen, en je kunt er gelei van maken, met of zonder hele aardbeien.
Dit laatste wordt vaak gebruikt om op een taartbodem te doen, en te versieren met toefjes slagroom.
Zo krijg je een makkelijk te maken taart, en een typische Nederlandse taart dat vaak in het buitenland niet zo gemaakt wordt.
Een stukje cultuur dus, wat ook nog eens erg lekker is.
De taartgelei lijkt veel op aardbeien inmaken met suiker, alleen wordt het ingedikt.
[wp_ad_camp_1]
Aardbeien inmaken
In dit recept maken we de aardbeien in met behulp van suiker. Hierbij wordt de suiker met de aardbeien kort gekookt.
Door de suiker en het kort koken worden de aardbeien langer houdbaar gemaakt.
Ingrediënten
1 Kilo Aardbeien
1 Liter Water
500 Gram Kristalsuiker
Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten
Bereiding
- Aardbeien schoonmaken en de kroontjes verwijderen.
- Water verwarmen in een pan, en de suiker erdoor roeren. De suiker moet helemaal oplossen.
- Doe de aardbeien in het water, en laat deze zachtjes 3 minuten koken.
- Giet de aardbeien en het water in weckpotten.
- Sluit de weckpotten met de inmaakringen en de weckklemmen.
- De weckpotten in een inmaakketel zetten en gedurende 25 minuten op 80 graden inmaken.
Ingemaakte aardbeien moeten donker bewaard worden. Als de weckpotten nog gesloten zijn, kunnen de potten 8 tot 12 maanden bewaard worden.
Is een pot geopend, kunnen de aardbeien in de koelkast nog 2 dagen bewaard worden. Wel met deksel afsluiten.
[wp_ad_camp_1]
Aardbeien in alcohol inmaken
Peren in alcohol inmaken is de manier die een beetjes doet denken aan boerenjongens, waarin krenten in alcohol bewaard worden.
Heerlijk in een glaasje, en met een lepeltje de vruchten uit de alcohol snoepen.
Ingrediënten
1 Kilo Aardbeien
500 Gram Kristalsuiker
750 Milliliter Rum of een andere alcoholische drank
Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten of jampotten
Bereiding
- Aardbeien goed wassen en de kroontjes verwijderen.
- Doe de aardbeien in een kom of schaal, en doe de suiker erbij.
- Voorzichtig mengen zodat de aardbeien niet beschadigend worden.
- Doe de aardbeien in weckpotten of jampotten, en schud een beetje zodat de aardbeien in de potten passen. Vullen tot iets onder de rand.
- Giet de rum erbij, jenever, whiskey, of een andere alcoholische drank.
- De jampotten of weckpotten met de deksel afsluiten.
- De eerste uren na het vullen af en toe de potten schudden, zodat de suiker langzaam door de alcohol wordt opgenomen.
- Dit blijven doen totdat de volgende dag alle suiker is opgelost.
- De potten met aardbeien 10 dagen wegzetten, daarna kunnen we gegeten worden.
Aardbeien in alcohol kunnen tot minimaal een jaar bewaard worden, mits de potten nog gesloten zijn.
Zijn de potten geopend kun je de aardbeien 6 weken tot 2 maanden bewaren, bij voorkeur dan in de koelkast, en afgesloten met de deksel.
[wp_ad_camp_1]