Prei invriezen
Prei invriezen, een groente die wat smaak betreft enigszins op uien lijkt, en waarvan mede daarom veel mensen het idee hebben dat de groente niet ingevroren kan worden.
Maar, net als overigens witte en rode uien, kan ook prei gewoon worden ingevroren.
Invriezen is zelfs een hele goede methode om deze gezonde en smaakvolle groente langer houdbaar te maken, zonder dat de smaak of de textuur wordt beïnvloed.
En de houdbaarheid is bij deze bewaarmethode langer als bij andere methoden.
[wp_ad_camp_2]
Prei schoonmaken
Prei schoonmaken, kan op verschillende manieren. Niet dat het schoonmaken op zoveel andere manieren kan, maar meer wat je van de stengel prei wilt gebruiken.
Eerst de wortel en een dun plakje aan de onderkant eraf snijden. Snij het gedeelte van vies is, verdroogd, of wat minder mooi van de bladeren. Je hoeft in ieder geval allen het vieze of minder mooie gedeelte eraf te snijden.
Daarna kun je kiezen. Veel mensen gebruiken alleen het witte gedeelte van de prei, omdat ze het groene gedeelte te bitter of niet lekker vinden.
Jammer eigenlijk, want ook het groene gedeelte kun je gewoon eten en invriezen.
Snij vervolgens de prei in ringen, halve ringen of in stukken.
Daarna nog goed wassen, want zand gaat soms tussen de bladeren zitten, en de groente is klaar om te blancheren.
[wp_ad_camp_1]
Prei invriezen
Prei invriezen doe je, door de groente schoon te maken en daarna te blancheren. Door dit korten koken kun je de groente langer in de vriezer bewaren.
Ingrediënten
1 Kilo Prei
Bereiding
- De groente schoonmaken en in ringen of stukken snijden.
- Eventueel het groene eraf snijden, nogmaals dit kun je gewoon eten en invriezen.
- Water in een pan aan de kook brengen en voorzichtig de prei toevoegen.
- Laat de prei ongeveer 3 minuten koken, en haal het daarna meteen uit het kokende water om af te spoelen onder de koude kraan. Daardoor stopt het koken meteen.
- In diepvriesbakjes of diepvrieszakken doen, etiket erop en luchtdicht afsluiten.
- In de vriezer leggen en gedurende minimaal 24 uur laten invriezen.
[wp_ad_camp_1]
Uit de vriezer halen
Prei, maar dat is voor de meeste groente belangrijk, kun je het beste langzaam in de koelkast ontdooien.
Ontdooi je het bij kamertemperatuur kan de smaak en textuur minder worden, en kan het zijn dat tijdens het koken of bakken de ene helft al is ontdooit, en de andere helft nog niet helemaal is ontdooit.
Dat wil zeggen dat bij het bakken of koken de ene helft minder gaar kan zijn.
Pre bewaren
Verse prei hoef je niet perse in de koelkast te bewaren, maar wel koel.
De groente is vaak lang en past dus vaak niet in de koelkast.
In de koelkast kan het 2 tot 3 dagen bewaard worden, op een koele plek iets korter.
In de vriezer kan deze groente ongeveer een jaar bewaard worden.
[wp_ad_camp_1]