Augurken inmaken

Augurken inmaken

Augurken inmaken kun je eigenlijk op twee verschillende manieren. Dat is met hele augurken, of met augurken die in plakjes of stukjes gesneden zijn.

In principe kun je zelfs de augurken vervangen door komkommers, maar een komkommer moet je wel in plakjes of stukken snijden, want een hele komkommer past natuurlijk nooit in een jampot of weckpot.

Het is eigenlijk precies hetzelfde als augurken in het zuur kopen in de supermarkt, met dien verstande dat smaak van zelf ingemaakte augurken net even iets lekkerder is.

En je kunt natuurlijk een beetje variëren met de smaakmakers die je normaal gesproken zult toevoegen bij het inmaken van augurken, hoewel je deze smaakmakers natuurlijk ook weg kunt laten.

Als je geen smaakmakers gebruikt, zoals in het recept hieronder, heb je de smaak van de azijn en de augurken.

Met een selectie aan smaakmakers, kun je eventueel deze smaak nog verfijnen.

Als smaakmaker kun je toevoegen:

  • Mosterdzaad
  • Jeneverbessen
  • Laurierblaadjes
  • Paar takjes dille
  • Paar takjes tijm
  • Paar takjes rozemarijn
  • Paar gedroogde pepertjes
  • Schoongemaakte teentjes knoflook
  • Peperkorrels, niet alleen zwart en wit, maar ook andere kleuren.

Ook kun je met de te gebruiken azijn natuurlijk nog wat variëren. Normaal wordt vaak gewone azijn gebruikt, maar je kunt ook witte wijn azijn gebruiken, rode wijn azijn, en ga zo maar door.

[wp_ad_camp_1]

Augurken inmaken

Augurken inmaken doe je natuurlijk door allereerst mooie augurken te kopen, of misschien heb je deze wel in de tuin staan, of op het balkon. De klimplanten hebben eigenlijk niet eens zoveel zorg nodig, en geven bijna altijd rijkelijk vrucht. Als je dat nog nooit geprobeerd hebt, kunnen we dat zeker aanraden. Want er is natuurlijk niets leukers dan je eigen augurken inmaken.

Lees ook  Ingelegde champignons
Moet je de augurken kopen, let dan vooral op dat de vruchten egaal groen zijn, en niet geel, en stevig zijn. En natuurlijk moeten ze niet te groot zijn, of te rijp.

  • Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
  • 1 Kilo Augurken
  • 200 Milliliter Witte wijnazijn
  • 130 Milliliter Witte wijn
  • 170 Milliliter Water
  • 60 Gram Suiker
  • Water en zout om de augurken schoon te maken
  • Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
  • Eventueel smaakmakers naar wens
  1. Was de augurken goed met koud water, en borstel ze eventueel met een zacht borsteltje schoon. Dit laatste wordt vooral gedaan om de stekeltjes of dunne haartjes van de augurken te verwijderen.
  2. Doe ruim water in een pan en voeg 75 gram zout toe. Zout en water goed mengen. Vervolgens de augurken toevoegen, deze moeten helemaal onder water staan. Doe de deksel op de pan, en laat het minimaal 36 uur staan.
  3. Afgieten en goed afspoelen met koud water.
  4. De augurken in de jampotten doen, je kunt natuurlijk ook grotere glazen potten en dergelijke gebruiken. Duw de augurken ietwat aan in de potten.
  5. Doe de azijn, de witte wijn, het water, en de suiker in een pan, en breng dit aan de kook.
  6. Voeg eventueel smaakmakers aan het mengsel toe, en laat het ongeveer 8 minuten koken. Zorg er wel voor dat de suiker helemaal opgelost is.
  7. Vul de jampotten met dit mengsel tot aan de rand van de jampotten. Doe de deksel erop, en zet de potten ondersteboven op een theedoek, en laat het afkoelen.
  8. Als de potten afgekoeld zijn kun je ze weer normaal draaien.
Bijgerecht
Internationaal
Augurken inmaken

[wp_ad_camp_1]