Bananen drogen

Bananen drogen

Bananen drogen, we noemen dit ook wel bananenchips, is één van de meeste gegeten gedroogde fruitsoorten. Het wordt alleen, of in combinatie met diverse notensoorten en rozijnen verkocht.

Zelf maken is niet moeilijk, en het scheelt toch wel behoorlijk in de prijs.

Tegenwoordig wordt de gedroogde banaan ook vaak in het voer voor konijnen en andere kleine knaagdieren gedaan, dus als je een knaagdier thuis hebt zal deze ook erg dankbaar zijn, want ze eten het graag.

Wel is het belangrijk dat je geen rijpe bananen gebruikt, waarvan de schil al bruin begint te kleuren. Gebruik bananen die net geel zijn, of zelfs nog enigszins groen zijn.

[wp_ad_camp_1]

Bananen drogen in de voedseldroger

Bananen drogen in de voedseldroger is de meest makkelijke manier, verderop zullen we de methode bespreken hoe te drogen in de oven. Daarnaast kun je ook op andere manier vruchten drogen, maar dit duren veel langer en het resultaat is niet altijd goed te noemen.

Je kunt de bananen in plakjes, maar ook in stukken drogen, en zelfs in de lengte gesneden plakken. Het drogen van plakjes is daarbij de meest gebruikte manier, en de manier met het beste resultaat.

Tijdens het drogen wordt aangeraden om, als de ene kant droog is, de plakjes om te draaien zodat ook de andere kant goed droog kan worden.

Ingrediënten

1 Eetlepel Citroensap
5 Nog niet rijpe bananen
Kokos
Beetje water

Bereiding

  1. De schil en draden van de bananen halen.
  2. Doe een beetje water in een kom en doe daar een eetlepel citroensap bij.
  3. Snij de bananen in plakjes, waarbij de plakjes ongeveer een centimeter dik moeten zijn.
  4. Besprenkel de plakjes met het mengsel van water en citroensap. Dit doen we om te voorkomen dat eventuele schadelijke bacteriën kunnen groeien.
  5. Strooi er vervolgens wat kokos over, maar dit is niet strikt noodzakelijk, het is gewoon lekker. Je kunt het dus ook weglaten.
  6. Leg de plakjes banaan in de voedseldroger, en zet de temperatuur op 60 graden.
  7. Bij 60 graden is de droogtijd ongeveer 8 tot 9 uur, maar welk omdraaien als de ene kant goed droog is.
Lees ook  Kapucijners drogen

[wp_ad_camp_2]

Bananen voldoende gedroogd?

Hoe weet je nu of de plakjes banaan voldoende gedroogd zijn?

Doe wat plakjes in je hand, en knijp de vuist samen.
Blijven de plakjes aan elkaar plakken, dan zijn de plakjes banaan nog niet goed droog.

Gedroogde banaan bewaren

Na het drogen kun je gedroogde banaan het beste luchtdicht verpakken in een afsluitbare plastic zak, of een plastic bakje met deksel.

Bewaren doe je in de keukenkast of voorraadkast, en bij voorkeur niet in de koelkast.

Als je de plakjes gedroogde banaan droog en donker bewaard, blijft het 6 maanden tot een jaar goed.

Droog de bananen in de oven

Een ietwat andere methode is het drogen van bananen in de oven.

Ingrediënten
5 Nog niet rijpe bananen
1 Eetlepel Citroensap

Bereiding

  1. Oven verwarmen op 50 tot 60 graden, meestal kan de oven niet veel lager.
  2. De schil van de bananen halen, en eventuele draden.
  3. Snij de bananen in plakjes van ongeveer een centimeter dikte.
  4. Besprenkel de plakjes banaan met citroensap.
  5. Leg bakpapier op de bakplaat, en leg hier de plakjes banaan op. Zorg er wel voor dat de plakjes niet tegen elkaar aan liggen.
  6. Doe de bakplaat in de oven, en laat de ovendeur op een kier staan zodat het vocht kan ontsnappen.
  7. De droogtijd bedraagt 6 tot 12 uur.

[wp_ad_camp_1]