Perzik inmaken
Perzik inmaken doen we in dit recept met suiker, en op dezelfde manier kun je ook nectarines inmaken. Zoveel verschil zit er eigenlijk niet tussen de beide vruchten.
Bij een nectarine is de huid wat gladder, en dus bij perziken wat ruwer. Verder zit er niet veel smaakverschil, en nectarines inmaken wordt meestal zelfs vaker gedaan dan het inmaken van perziken.
Beide vruchten zijn heerlijk om zo te eten, maar natuurlijk ook om toe te voegen aan de yoghurt of om te eten bij ijs of een ander dessert.
Wel is het belangrijk dat je geen al te rijpe vruchten gebruikt, want nectarines en perziken kunnen al snel te rijp zijn om in te maken.
Daardoor worden de vruchten ook soms wat melig.
Je kunt overigens het inmaken van perzik en nectarine vergelijken met de inhoud van een blik perziken.
[wp_ad_camp_1]
Perzik inmaken
Voor het inmaken hebben we ongeveer 1,5 kilo stevige perziken nodig, die al wel rijp zijn, maar dus nog niet te rijp.
Ingrediënten
1,5 Kilo Perziken
750 Gram Suiker
1 Liter Water
Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten of weckpotten
Bereiding
- Met een scherp mesje snij je aan de boven of onderkant een kruis in iedere perzik. De kant waar de steel zit of heeft gezeten gaat overigens wat moeilijker, dus snij het kruisje in de andere kant.
- Breng een pan met water aan de kook, leg een perzik op een grote lepel en dompel het fruit ongeveer 15 seconden in het koken water.
- Meteen daarna afspoelen onder de koud stromende kraan.
- Nu kun je met het scherpe mesje de schil er makkelijk vanaf trekken.
- Snij de perziken doormidden en verwijder de pitten.
- Nu in partjes snijden, of in blokjes.
- Breng de liter water aan de kook en los hier de suiker in op.
- Doe de perziken in jampotten of weckpotten, druk de partjes of blokjes aan, en giet het suikerwater bovenop de perziken, tot aan de rand.
- De jampotten of weckpotten goed afsluiten en in een inmaakketel plaatsen, waar ze nog 20 minuten op 80 graden verwarmd moeten worden.
De ingemaakte perziken zijn ongeveer 6 tot 8 maanden houdbaar, mits de deksel nog niet geopend is.
Een geopende jampot of weckpot kan in de koelkast 1 tot 2 weken bewaard worden, mits natuurlijk afgesloten met een deksel.
[wp_ad_camp_1]