Site Overlay
Basilicum drogen

Basilicum drogen

Basilicum drogen is, naast het invriezen van verse basilicum, eigenlijk de enige goede bewaarmethode. Je kunt dit kruid gedroogd lang bewaren, maar dan moet je het wel droog en donker bewaren.

Er is echter wel een klein nadeel aan het drogen van basilicum, en dat is ook van toepassing op de meeste andere kruiden.

De smaak is na het drogen iets minder in vergelijking met verse basilicum, en iets minder in vergelijking met ingevroren basilicum.

Het voordeel is dat het langer bewaard kan worden, en dat je het makkelijker toe kan voegen aan een gerecht. De droge blaadjes kun je makkelijk over een gerecht strooien.

Het drogen van dit kruid heeft dus nadelen, maar ook zeker voordelen.

Basilicum drogen in de voedseldroger

Basilicum drogen kun je eigenlijk op drie verschillende manieren.

Gewoon op een krant in de zon, wat wel de meest langzame methode is. Drogen in een voedseldroger, of drogen in de oven.

Bij de eerste methode leg je gewoon de stelen met de bladeren op een krant, en laat dit drogen in de zon. Dat duurt een paar dagen, mede afhankelijk van het weer.

In de oven of in een voedseldroger haal je de blaadjes van de stelen.

In een voedseldroger leg je de blaadjes vervolgens op de roosters, zonder dat de blaadjes elkaar overlappen of aanraken. Stel de voedseldroger in op 35 graden.

De droogtijd zal ongeveer 12 tot 13 uur bedragen.

Gedroogde basilicum kun je minimaal een jaar bewaren, vaak langer.

Ingrediënten

Verse basilicum.

Bereiding

  1. De blaadjes van de stelen halen, en voorzichtig wassen.
  2. Voorzichtig droog deppen met keukenpapier, en de blaadjes op de roosters leggen. Laat de blaadjes elkaar niet raken of overlappen.
  3. De voedseldroger in stellen op 35 graden, en aanzetten.
  4. Als de blaadjes nog niet voldoende gedroogd zijn nog een tijdje drogen.
  5. De basilicum laten afkoelen, en in een donkere voorraadbus met deksel bewaren.

Basilicum voldoende gedroogd?

Neem een paar gedroogde blaadjes basilicum tussen twee vingertoppen, doe dit wel boven een bakje of iets dergelijks, en druk de vingertoppen voorzichtig tegen elkaar.

Het kruid is voldoende gedroogd als de blaadjes meteen in stukjes breken.

Gedroogde basilicum bewaren

Gedroogde basilicum moet je droog en donker bewaren. Vocht en licht kunnen de smaak verminderen.

Dat is ook de reden dat de koelkast geen goede bewaarplek is, omdat de koelkast erg vochtig is.

Bij voorkeur dus bewaren in donkere voorraadbussen, in de keukenkast of voorraadkast.

Droog de basilium in de oven

Basilicum kun je ook in de oven drogen, maar vergeet niet om de deur van de oven open te zetten zodat het vocht niet in de oven blijft.

Ingrediënten
Verse basilicum

Bereiding

  1. Oven voor verwarmen op 50 graden.
  2. De basilicumblaadjes van de stelen halen, wassen, en droog deppen met keukenpapier.
  3. Doe bakpapier op de bakplaat en leg de blaadjes op het bakpapier, zonder dat ze elkaar overlappen of aanraken.
  4. Schuif de bakplaat in de oven en laat de deur op een kier staan.
  5. De droogtijd in de oven bedraagt tussen 1,5 uur en enkele uren.
Deel ons op social media