Gekonfijte citroen
Gekonfijte citroen was lange tijd in Nederland een luxe lekkernij, maar is de laatste jaren terecht gekomen op de denkbeeldige lijst met vergeten groenten en andere lekkernijen.
Nog niet eens zo lang geleden werd gekonfijte citroen of gekonfijte sinaasappel gemaakt met de feestdagen, of je kocht het in de winkel.
Nu zul je er voor echt naar een specialistische winkel moeten, want gekonfijt fruit staat natuurlijk bekend als een suikerbom, hoewel we verderop op deze pagina ook een minder zoete methode laten zien waarbij de citroen gekonfijt wordt met zout.
Het is natuurlijk niet goed voor de lijn, maar dat wil niet zeggen dat je helemaal niet mag snoepen van deze lekkernij.
Overigens wordt de schil gekonfijt, en niet het vruchtvlees.
[wp_ad_camp_1]
Gekonfijte citroen
Gekonfijte citroen, waarvan voornamelijk de schil gekonfijt wordt, kan kan lang bewaard worden, en kan bijvoorbeeld gebruiken worden om taarten te decoreren.
Je kunt de schillen in bredere reepjes snijden als je het als lekkernij wilt gebruiken, of in dunnere reepjes om mee te decoreren.
Ingrediënten
6 Citroenen
Water
Kristalsuiker
Bereiding
- De citroenen goed schoonboenen met een zacht borsteltje en water.
- Schil de citroenen, en schraap het witte gedeelte aan de binnenkant van de schil. Hoe meer hoe beter, want het witte kan vrij bitter smaken. Dus probeer alles eraf te krijgen.
- Snij de schillen in brede repen en doe ze in een steelpan.
- Voeg zoveel water toe, totdat de schillen net onder water staan.
- Breng het aan de kok en laat het op een zacht vuur 10 minuten koken.
- Afgieten en af laten koelen.
- Schillen en water in de pan doen totdat de schillen net onder water staan.
- Aan de kook brengen en 10 minuten op een laag vuur laten koken.
- Afgieten en af laten koelen.
- Hierna nog een keer op dezelfde manier 10 minuten laten koken.
- Na de derde keer goed laten afkoelen.
- In dunne reepjes snijden van ongeveer 3 milliliter dikte.
- De suiker in een pan met 500 milliliter water verhitten. Roeren totdat de suiker opgelost is.
- De citroenreepjes toevoegen, en 20 minuten laten koken op een zacht vuur.
- Afgieten en op een stuk bakpapier leggen. Eventueel los maken met een vork.
- Strooi er wat extra suiker over, en schep het geheel om.
- Daarna een kwartier laten rusten.
Het beste bewaar je deze lekkernij buiten de koelkast. Doe het in een schone voorraadbus, afsluiten met de deksel. Droog en donker bewaren, bij kamertemperatuur.
De citroenschillen bijven op deze manier een maand of 6 goed.
[wp_ad_camp_2]
Citroen met zout konfijten
Met deze methode wordt eigenlijk gekonfijt door het zout, en de suiker die in de citroen aanwezig is. Dus stukken minder suiker, maar wel erg lekker.
De met dit recept gekonfijte citroen wordt vaak in de Noord-Afrikaanse keuken gebruikt.
Ingrediënten
4 Citroenen
Grof Zout
1 Gesteriliseerde Weckpot
Bereiding
- Zet aan de bovenkant van iedere citroen met een scherp mes een kruis, en snij dit tot twee derde in.
- De sneden vullen met grof zout.
- De citroen naast elkaar in de weckpot doen, ietwat aandrukken, zodat de citroenen strak op elkaar zitten.
- De rest van de pot vullen met grof zout.
- Deksel erop, koel en donker weg zetten.
- Na een maand kun je de schilgebruiken, de rest van de citroen is niet lekker.
Je kunt deze citroen 10 dagen tot 2 weken in de koelkast bewaren.
[wp_ad_camp_1]