Gekonfijte Kumquats

Gekonfijte Kumquats

Gekonfijte Kumquats zijn een delicatesse, en vaak duur in de winkels. Een lekkernij die vaak alleen met de feestdagen gegeten wordt, als we met ons allen wat meer geld uitgeven.

Ook de kumquats zelf liggen vaak alleen met de feestdagen in de winkels, maar bij de wat betere supermarkten en groenteboeren liggen de kleine citrusvruchten ook buiten deze periode in de schappen.

Voordeel is dat dit fruit buiten de decembermaand vaak wat goedkoper is.

Kumquats eet je met huid en haar, dus zonder de vrucht te schillen. Daarom is het belangrijk dat de vruchten niet te oud zijn, en dus nog sappig zijn.

Zeker als je dit fruit gaat konfijten, want dan is de smaak nog intensiever.

[wp_ad_camp_1]

Gekonfijte Kumquats

Gekonfijte Kumquats snijden we in dit eerste recept in plakjes. De pitjes kun je er uit halen, maar je kunt de kumquats ook met pitjes eten.

Ingrediënten

250 Gram Kumquats
200 Gram Kristalsuiker
200 Milliliter Water
Extra water om te koken

Bereiding

  1. Was de kumquats, en snij de vruchten in plakjes.
  2. Breng Water in een pan aan de kook, en blancheer hierin gedurende 20 tot 30 seconden de kumquats,
  3. Afgieten, en weer nieuw water in de pan aan de kook brengen.
  4. De kumquats weer in het kokende water doen, en nogmaals gedurende 20 tot 30 seconden blancheren.
  5. Weer de kumquats afgieten.
  6. Doe 200 milliliter water in de pan en voeg de kristalsuiker toe.
  7. Op een zacht vuur aan de kook brengen en de suiker helemaal oplossen.
  8. De kumquats toevoegen en gedurende 15 minuten laten koken.
  9. Af laten koelen in de pan.
  10. Als het fruit afgekoeld is, haal je de kumquats eruit. Laat ze even uitlekken in een vergiet.
Lees ook  Gekonfijte citroen

Deze gekonfijte kumquats kun je in een afgesloten bakjes nog enkele weken in de koelkast bewaren.

[wp_ad_camp_2]

Kumquats konfijten met kruiden

Deze kumquats konfijten we met vanille en kaneel, en we voegen er wat Grand Marnier aan toe, dus niet helemaal geschikt voor kinderen.

Ingrediënten

200 Gram Kumquats
120 Milliliter Grand Marnier
110 Gram Kristalsuiker
100 Milliliter Honing
120 Milliliter Water
5 Steranijs
1 Kaneelstokje
1 Vanillestokje
Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten

Bereiding

  1. De kumquats wassen en in de lengte doormidden snijden. Verwijder de pitjes die je ziet zitten.
  2. Doe de kumquathelften, de Grand Marnier, de kristalsuiker, de honing, het water, het kaneelstokje, en de steranijs in een pan.
  3. Het vanillestokje in de lengte doormidden snijden, en met een mespunt het merg eruit halen. Ook dat voegen we bij de andere ingrediënten in de pan. Voeg ook de twee helften van het vanillestokje toe.
  4. Breng het op een laag vuur aan de kook.
  5. Laat het mengsel 15 tot 20 minuten zachtjes koken, totdat het begint in te dikken, en de kumquats zacht zijn.
  6. Haal de pan van het vuur. Verwijder kaneelstokje, vanillestokje, en de steranijs.
  7. Doe het fruit in de weckpotten, giet het vocht erbij, en sluit de weckpotten af.

De kumquats kun je in de koelkast een week of twee bewaren.

[wp_ad_camp_1]