Gekonfijte sinaasappel

Gekonfijte sinaasappel

Gekonfijte sinaasappel wordt wel gezien als een luxe snoepje, dat vaak met de feestdagen of met andere bijzondere gelegenheden gegeten wordt.

Daarbij wordt meestal alleen de schil gekonfijt, hoewel je het vruchtvlees ook kunt konfijten, of liever gezegd mee kunt konfijten. We zullen hier een voorbeeld geven van beide recepten, de schil en schijven.

Belangrijk is natuurlijk wel, omdat we in beide gevallen de schil gebruiken, is dat je of biologische sinaasappels gebruikt, of de schil goed schoon moet boenen.

Dit laatste doe je met een zacht borsteltje en onder de stomende kraan.

Op dezelfde manier kun je eventueel ook andere citrusvruchten konfijten, van pomelo tot aan mini citroenen.

[wp_ad_camp_1]

Gekonfijte sinaasappel

Gekonfijte sinaasappel, ook wel gekonfijte sinaasappelschil genoemd, maken we van normale sinaasappels, maar ook speciale soorten kunnen erg lekker zijn. Bijvoorbeeld bloedsinaasappels geven een toch ietwat andere smaak aan de lekkernij.

Ingrediënten

4 Sinaasappels
200 GramSuiker
300 Milliliter Water

Bereiding

  1. De sinaasappels goed schoon boenen en wassen, daarna met een schone en droge theedoek goed droog maken.
  2. Met een scherp mes de schil van de sinaasappels halen.
  3. Aan de binnenkant van de schil zit meestal veel wit, een soort tussenschil. Dit wit is vaak erg bitter en moet daarom zoveel mogelijk verwijdert worden. Leg de schil op een snijplank en snij dit weg door met het mes plat over de schil te snijden. Blijft er nog wat zitten dan kun je dit met de punt van het mesje weg schrapen.
  4. De schoongemaakte schillen in reepjes of in blokjes snijden.
  5. Doe de schillen in een pan, en voeg 300 milliliter water toe. De schillen moeten net onder water staan.
  6. Breng de schillen aan de kook, laat even een minuutje koken, en haal de pan van het vuur.
  7. Spoel de schillen met koud water af.
  8. Doe wederom 300 milliliter water en de schillen in een pan, en voeg de suiker toe.
  9. Aan de kook brengen en de suiker helemaal laten oplossen.
  10. Vuur verlagen en zachtjes laten koken totdat het suikerwater indikt en er een dikke stroop over blijft. Dit kan 30 tot 60 minuten duren.
  11. Haal de schillen uit het suikerwater, en leg ze op bakpapier in een voedseldroger. Zorg dat de schillen los van elkaar op het bakpapier liggen.
  12. Bij 50 graden drogen gedurende minimaal een uur, soms heb je wat langer nodig. Dit drogen kan overigens ook in de oven.
Lees ook  Gekonfijte citroen

Bewaren buiten de koelkast, in een voorraadbus of afgesloten plastic bakje. Bij voorkeur donker bewaren en vooral niet in de koelkast. Zo bewaard blijft het 6 maanden tot een jaar goed.

[wp_ad_camp_2]

Sinaasappelschijven konfijten

Sinaasappelschijven konfijten worden grotendeels met een vergelijkbare methode gemaakt, alleen gebruiken we hier bloedsinaasappels.

Ingrediënten

2 Bloedsinaasappel
300 Milliliter Water
200 Gram Suiker

Bereiding

  1. De sinaasappel wassen en schoonboenen.
  2. Snij de sinaasappel in dunne schijven, en verwijder zoveel mogelijk de pitten.
  3. Breng het water en de suiker aan de kook, waarbij de suiker helemaal op moet lossen.
  4. De plakken in het suikerwater leggen, en het vuur verlagen.
  5. Met de deksel op de pan 30 tot 40 minuten laten konfijten.
  6. Oven voor verwarmen op 100 graden.
  7. Bakpapier op de bakplaat leggen.
  8. De plakken sinaasappel laten uitlekken en op het bakpapier leggen.
  9. In de oven gedurende 45 tot 60 minuten laten drogen.

[wp_ad_camp_1]