Kappertjes inmaken
Kappertjes inmaken is toch iets wat je een keer moet proberen, vaak veel lekkerder dan een gekocht potje. Maar wat zijn kappertjes eigenlijk? Kappertjes zijn ongeopende bloemknoppen, deze worden meestal geconserveerd in zout of in azijn worden ingelegd.
Kappertjes worden vooral in landen met een Mediterraans klimaat geoogst, dus bijvoorbeeld in Marokko, Turkije, Italië, Spanje of Frankrijk.
De kappertjes hebben een best wel zure smaak en een groene tot aan een blauwgroene kleur.
De kappertjes worden meestal gebruikt in sauzen, eiergerechten, visgerechten, of zelfs op de pizza.
[wp_ad_camp_1]
Kappertjes inmaken
De onrijpe groene zaaddozen van de Oost-Indische kers zijn perfect om er peperige kappertjes uit te maken. Deze kun je zelf in jouw tuin oogsten, of kopen in een gespecialiseerde winkel.
Dit recept is voldoende voor één pot met een inhoud van ruim 500 milliliter.
Ingrediënten
200 Gram Onrijpe groene zaaddozen van de Oost-Indische kers
200 Gram Zout
500 Milliliter Water
160 Milliliter Azijn
1 Theelepel Suiker
Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten, of weckpotten.
Bereiding
- Om de kappertjes in te maken, moet je als eerste de zaaddozen onder koud water uit de kraan schoon maken.
- Trek de zaaddozen uit elkaar als deze aan elkaar zitten.
- Los 200 gram zout in 500 milliliter water op, leg de zaadjes nu gedurende 2 tot 3 dagen in het zoute water, laat het zout goed intrekken.
- Giet het water af en spoel de zaaddozen nog een keer goed onder koud water uit de kraan af.
- Dep de zaaddozen met een stuk keukenpapier goed droog.
- Doe de zaadjes in een schoongemaakte en gesteriliseerde jampot, of weckpot.
- Verwarm een pan op middelhoog vuur, voeg de azijn en de suiker toe en breng het mengsel aan de kook.
- Giet het azijn-suiker mengsel bij de zaadjes die je al in de jampot of weckpot hebt.
- Sluit de pot goed af en laat de zaadjes of ook kappertjes gedurende minimaal 3 weken intrekken.
Houdbaarheid ingemaakte kappertjes
Kappertjes kun je het beste in een afgesloten pot bewaren. Als de jampot of de weckpot nog gesloten is, dan kun je deze maximaal 1 jaar bewaren.
Heb je de jampot of de weckpot al geopend, dan kun je de kappertjes maximaal 4 tot 6 weken bewaren. Bewaar ze in dit geval, dus als de pot geopend is, wel in de koelkast.
[wp_ad_camp_1]